Eκτενές ρεπορτάζ φιλοξενούν στην ιστοσελίδα τους οι βρετανικοί FT με αφορμή το ξέσπασμα του κοροναϊού και τις «παρενέργειες» στην αγορά τροφίμων.
Αυτό που παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα είναι η ανατίμηση προϊόντων όπως το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι, οι τιμές των οποίων έχουν πάρει την… ανιούσα.
Ενδεικτικά, η τιμή του σκόρδου από την Ισπανία αυξήθηκε περίπου 25%, δηλαδή από 2,20 ευρώ το κιλό πήγε στα 2,80 ευρώ, μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες.
Αντίστοιχα η τιμή του τζίντζερ έχει σκαρφαλώσει στα 41 ευρώ (σ.σ. κουτί 13 κιλών) έναντι 22 ευρώ πριν την εξάπλωση του κοροναϊού.
Ο δείκτης που αποτυπώνει την πορεία των τιμών τέτοιων προϊόντων έχει σημειώσει άνοδο 17% από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε δίκτυα διανομής.
Το γεγονός της αυξημένης ζήτησης, της έλλειψης αλλά και της εκτίναξης των τιμών συνδέεται με την Κίνα.
Η χώρα κατέχει το 80% της «πίτας» των εξαγωγών σκόρδου παγκοσμίως, το 47% των εξαγωγών τζίντζερ και το 20% των εξαγωγών τσίλι.
Λόγω κορονοϊού οι αποθήκες έχουν σφραγιστεί, οι εξαγωγές έχουν ελαττωθεί και ως εκ τούτου οι προμήθειες προς τις χώρες εισαγωγής ολοένα και περιορίζονται.
Σύμφωνα με τους FT, ο κορονοϊός δεν αποκλείεται σύντομα να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εξαγωγές αποξηραμένων λαχανικών και πελτέ ντομάτας.