Στα σύγχρονα καλέσματα και τις προκλήσεις προς ένα ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεν λείπει ούτε το Άγιο Όρος! Ήδη ετοιμάζεται μια πρόταση από την κοινότητα του Αγίου Όρους για να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας στην Ιερά Κοινότητα, δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία», για την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Άγιον Όρος.

Εδώ και χρόνια, η παραγωγή ενέργειας στη χερσόνησο του Αγίου Όρους βασίζεται στη λειτουργία γεννητριών που καταναλώνουν πετρέλαιο Diesel και στην εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων. Δεν υπάρχει σύνδεση ή πρόβλεψη για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδρότησης της χώρας ενώ δεν υφίσταται και δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κάθε μοναστήρι είναι ενεργειακά ανεξάρτητο.

Υπό αυτό το πρίσμα δημιουργούνται προβλήματα όπως:

– δυσκολία κάλυψης των σταδιακά αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της περιοχής,

– μεγάλη δαπάνη αλλά και η δυσκολία προμήθειας, μεταφοράς και αποθήκευσης των καυσίμων,

– θόρυβος και η χαμηλή απόδοση των γεννητριών που πολλές φορές είναι αρκετά παλιές

– υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον.

Τα παραπάνω περιέγραψε αναλυτικά, μεταξύ άλλων, ο περιβαλλοντολόγος στη Μονάδα Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, Τρύφων Χατζηιωάννου, σημειώνοντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως από το πρόγραμμα μπορούν να χρηματοδοτηθούν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πεδίων, η κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για τη συγκέντρωση, μεταφορά και διανομή της παραγόμενης ενέργειας στον τόπο κατανάλωσης και η εγκατάσταση διατάξεων αποθήκευσης και ρύθμισης της διάθεσης της ενέργειας.

Συγχρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ

Στόχος της πρόσκλησης, άλλωστε, που ανήκει σε άξονα προτεραιότητας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), είναι η αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και η βελτίωση της αποδοτικότητας κατά την παραγωγή ενέργειας, για τις ανάγκες των κτιρίων του Αγίου Όρους, η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προστασία του μοναδικού φυσικού και περιβαλλοντικού δυναμικού του Αγίου Όρους (το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη Natura 2000 και είναι ενταγμένο στο κατάλογο των μνημείων της UNESCO) και η κάλυψη των απαιτήσεων σε ενέργεια εντός των Ιερών Μονών, οι οποίες φιλοξενούν όλο το χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου, τα σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά θα προσδιοριστούν κατά την υποβολή των προτάσεων, με την προϋπόθεση να είναι εφικτή -λειτουργικά- η μεταφορά της ενέργειας στις μονές ενώ και το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της περιοχής θα προσδιοριστεί στην πρόταση που θα υποβληθεί.

Έτοιμα σε 1 χρόνο από την έναρξη του έργου

Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του προγράμματος ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ο κ. Χατζηιωάννου επισήμανε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ο χρόνος που θα διαρκέσουν οι διαδικασίες μέχρι να γίνει η σύμβαση με τον ανάδοχο, ωστόσο εκτίμησε ότι από την έναρξη του έργου, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο μέχρι να γίνει λειτουργικό και να ξεκινήσει η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 13 εκατ. ευρώ.

Στηρίζει το ΥΠΕΝ

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας το Υπουργείο Ενέργειας είχε υποστηρίξει επισήμως τέτοια projects στο Άγιο Όρος.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνάντηση που έλαβε χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου τέθηκε επί τάπητος η παροχή υποστήριξης του ελληνικού κράτους προς το Άγιον Όρος, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των Μονών

Ακόμη, τέθηκαν τα ζητήματα των βιολογικών καθαρισμών, των αντιπυρικών σχεδίων των δασών του Αγίου Όρους, καθώς επίσης και η υπαγωγή του στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura, για την προστασία του οικοσυστήματος.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, με εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, παρουσία του Διοικητή του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, παρουσία επίσης της γ.γ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρας Σδούκου και του γ.γ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Αραβώση.

Βάιος Κρόκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here