Εδώ και αρκετό καιρό τα δείγματα ήταν ανησυχητικά… Τα κρούσματα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρμόδιων αρχών, του ΕΟΔΥ, των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας και ολόκληρου του ΕΣΥ, του υπ. Υγείας κλπ. συνέχισαν επί καιρώ να διαγράφουν μια τάση αυξητική, και ως αίφνης το β’ κύμα έξαρσης του covid-19 χτύπησε και την Ελλάδα. Όπως άλλωστε και πολλές ευρωπαικές χώρες, μεταξύ άλλων Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία.

Το lockdown είναι το αναπόφευκτο και δυστυχώς μη απευφκταίο αποτέλεσμα του νέου αυτού κύματος έξαρσης και πλέον απομένει την Πέμπτη να ανακοινωθεί διά στόματος πρωθυπουργού.

Ήδη από νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έδωσε έμφαση στην εισήγηση της Επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό για δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο ένα μήνα.

Τόνισε επίσης ότι η εισήγηση της επιτροπής είναι να παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά σχολεία και να κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, σε όλη τη χώρα.

Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Προς το παρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε πυρετώδεις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις, πάντως θεωρείται δεδομένο ότι το καθεστώς θα είναι παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου-Απριλίου (σ.σ. απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων, κλείσιμο όλων των καταστημάτων και ξενοδοχειών, τηλεκπαίδευση κ.ο.κ.) με εξαίρεση τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία που θα εξακολουθούν να λειτουργούν.

Κατά πηγές, τα μέτρα θα ισχύσουν από το προσεχές Σάββατο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here