«Αποτελούσε πολυετή επιδίωξη του δήμου μας η αξιοποίηση του χώρου που θα στεγάσει το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης», ανέφερε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Ιωάννης Φωστηρόπουλος, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης – Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ της εταιρείας ”Κύκλωψ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία” και του Ελληνικού Δημοσίου». Στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου αναφέρθηκε στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι ένα έργο που αναδείξει το Παλαιό Φάληρο σε διεθνές κέντρο ναυτιλίας και τουρισμού.

«Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης που κατασκευάζεται αποκλειστικά από τη δωρεά της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ» και θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το όραμα μας για την πόλη του Παλαιού Φαλήρου. Ουσιαστικά είναι ένα όραμα που φιλοδοξεί να αναδείξει το Παλαιό Φάληρο σε διεθνές κέντρο ναυτιλίας και τουρισμού», δήλωσε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Ιωάννης Φωστηρόπουλος. Ο κ. Φωστηρόπουλος είπε ότι ο δήμος συντηρούσε με ίδιους πόρους το χώρο, επί σειρά ετών, και με κάθε ευκαιρία επεδίωκε την αξιοποίησή του. Οι σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης με την επωνυμία «Οδυσσέας, οι Έλληνες και η θάλασσα», επισήμανε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, θα φιλοξενήσουν την ιστορία του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία της ελληνικής ναυτοσύνης και τη συμβολή της στην εξέλιξη του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα. Επισήμανε δε ότι το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης κατασκευάζεται σε ένα χώρο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη του Παλαιού Φαλήρου, αφού εκεί φιλοξενείται το Θωρηκτό Αβέρωφ, το πλοίο που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση ιστορικών γεγονότων εθνικής εμβέλειας, χωρίς ουδέποτε να ηττηθεί, ουδέποτε να υποστείλει τη σημαία του. Πρόσθεσε εξάλλου ότι με την ολοκλήρωση του Πάρκου και την τοποθέτηση της τριήρου «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», του υποβρυχίου «ΠΡΩΤΕΑΣ» και του εμπορικού «HELLAS LIBERTY», δημιουργείται ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα υψηλής ιστορικής σημασίας.

Ο Κωνσταντίνος Βλάχος, υπαρχηγός ΓΕΝ, υπογράμμισε ότι η δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης «Οδυσσέας – Οι Έλληνες και η Θάλασσα», πρόκειται να αποτελέσει ένα σύγχρονο και εναλλακτικό χώρο πολιτισμού, ο οποίος θα προβάλλει το σύνολο των εκφράσεων της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της χώρας και θα αναδείξει τους αιώνιους δεσμούς με το υγρό στοιχείο. Ο υπαρχηγός ΓΕΝ επισήμανε ότι το Πάρκο θα φιλοξενεί και θα στεγάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις, με κύριο γνώμονα την προαγωγή της ναυτοσύνης, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας, τομείς που τυγχάνουν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το Πολεμικό Ναυτικό. Ο κ. Βλάχος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει με εκθέματα υψηλής ιστορικής, αλλά και συμβολικής αξίας, όπως το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Αβέρωφ, την τριήρη «Ολυμπιάς» και το υποβρύχιο «Πρωτεύς». Το Πολεμικό Ναυτικό, για τη μετατροπή του υποβρυχίου «Πρωτεύς» σε ναυτικό μουσείο, το οποίο είναι ένα έργο σύνθετο και εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτοπόρο, βρίσκεται ήδη σε στενή συνεργασία με το μελετητή, ώστε να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 για την ολοκλήρωση του έργου.

Η Αναστασία Αναγνωστοπούλου, πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου, αναφέρθηκε στην πολυετή προσφορά του Μουσείου, παρά τις αντίξοες συνθήκες. «Πώς θα σας φαινόταν να γίνει στην αρχή της Συγγρού, ένα βυζαντινό μουσείο; Να είναι το βυζαντινό μουσείο και να είναι και ένα άλλο βυζαντινό μουσείο. Τι θα αντιπροσωπεύει το ένα και τι θα αντιπροσωπεύει το άλλο; Εκείνο που μου δημιουργεί λύπη μετά από τόσα χρόνια που υπηρετώ αυτό τον φορέα, είναι ότι πριν να γίνει αυτό το νομοσχέδιο έπρεπε να υπάρχει συνεργασία με το ναυτικό μουσείο της Ελλάδος και τους ανθρώπους που έχουν δώσει την ψυχή τους, για να το κρατήσουν ανοιχτό τόσα χρόνια», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου. «Θα χαιρόμουν να υπάρχει συνεργασία. Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος εκεί που είναι χτισμένο είναι εκεί που ναυλοχούσαν οι τριήρεις της Σαλαμίνας. Είναι σε ιστορικό χώρο, περικλείει τα τείχη του Κόνωνα, είναι μάλλον στον ιστορικότερο χώρο που θα μπορούσε να χτιστεί ένα ναυτικό μουσείο και είναι και στη ναυτική πρωτεύουσα της πατρίδας μας», επισήμανε η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου.

Ο Αθανάσιος Παπανδρίκος, μέλος του ΔΣ της εταιρείας «Κύκλωψ», αναφέρθηκε στο όραμα της εταιρείας και τον σκοπό της δωρεάς. «Η «ΚΥΚΛΩΨ» και ο κ. Θεοδωρίδης συγκεκριμένα, με την πορεία που έχει κάνει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια, ενδιαφέρεται πολύ για αυτό το έργο. Να τονίσει τη ναυτική μας παράδοση και να γίνει ένας κόμβος για τη ναυτιλία. Διότι, η ναυτιλία έχει πολλές εκφάνσεις είτε εμπορικές είτε παραδοσιακά με τα καρνάγια και με το πολεμικό ναυτικό. Θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει ένας κόμβος και να δώσει χώρο έκφρασης για όλους τους οργανισμούς, αν θέλετε και τα μουσεία που θα μπορέσουν να έχουν το χώρο να παρουσιάσουν τα δικά τους εκθέματα σε ένα πολύ κομβικό σημείο», είπε ο κ. Παπανδρίκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ