Θεαματική η υπερκάλυψη της έκδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου που “έβγαλε” ο ΟΔΔΗΧ, με τις “αγορές” να προσφέρουν 9 ευρώ για κάθε 1€ που ζητούσε ο Οργανισμός.

 

Γεγονός που από μόνο του λέει αρκετά, περισσότερα όμως εάν κάποιος αναλύσει τα “ψιλά γράμματα” της έκδοσης.

Πρώτο και καλύτερο την χρονική διάρκεια (2024-2034) που σημαίνει ότι εκτείνεται μία διετία πέραν της περιόδου χάριτος των δανειστών στην Ελλάδα, δηλαδή το  2032.

Ποια υποχρέωση εκπορεύεται από την σύμβαση της χώρας (ESM, EFSF, GLF) ; της αποπληρωμής αναβαλλόμενων τόκων-ύψους 25 δισ.€– της περιόδου χάριτος.

Προφανώς αυτό είναι από τα αρκετά που σχεδιάζει να διαχειριστεί ο επικεφαλής του Οργανισμού, πρακτικά να “στρώσει” μία διαδρομή όπου η Ελλάδα θα μπορεί να αντλεί χρήμα με σχετικά καλύτερους όρους (απ’ ότι άλλες οικονομίες του Νότου).

Εξίσου σημαντικό το ότι η Ελλάδα επέτυχε να δανειστεί με επιτόκιο 50 μονάδες βάσης χαμηλότερο απ’ ότι η Ιταλία και πολύ κοντά στα κόστη για την Ισπανία.

Παράλληλα προϊδεάζει τις αγορές για την ετυμηγορία της Moody’s, στην αξιολόγηση της 15ης Μαρτίου.

Στην περίπτωση που ο αμερικανικός οίκος εντάξει και αυτός την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα (έστω στην χαμηλότερη κλίμακα) οι (δυνητικές) εισροές κεφαλαίων προς την αγορά κρατικού χρέους το πιθανότερο να είναι τόσες που και η απόδοση θα βελτιωθεί και η δευτερογενής αγορά θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος.