Το φυσικό αέριο για καλοκαιρινή παράδοση στην Ευρώπη φαίνεται να είναι πιο ακριβό συγκριτικά με τα συμβόλαια του τρέχοντος χειμώνα, κάτι που καταδεικνύει ότι η ευρύτερη περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου είναι καλά εφοδιασμένη για την σεζόν που διανύουμε, ενώ αργότερα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επόμενη πρόκληση, την εκ νέου συγκέντρωση αποθεμάτων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς για παράδοση Φεβρουαρίου και Μαρτίου διαπραγματεύονται τώρα σχεδόν 1 ευρώ φθηνότερα από αυτά για παράδοση Ιουνίου και Ιουλίου, με το χάσμα μεταξύ των δύο συμβολαίων να διευρύνεται όλο τον Ιανουάριο.

Η διαφορά δείχνει ότι οι έμποροι έχουν αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ελάχιστες έως καθόλου προκλήσεις προσφοράς για το υπόλοιπο του χειμώνα, παρά τη συνεχιζόμενη αστάθεια που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά. Τα συμβόλαια διαπραγματεύονται κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κοντά στο χαμηλότερο από το περασμένο καλοκαίρι.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη παρέμεινε σε μέτριο επίπεδο εν μέσω βραδείας οικονομικής ανάκαμψης και η περιοχή εξακολουθεί να επωφελείται από τη συγκέντρωση-ρεκόρ αποθεμάτων πέρυσι. Η άνω του μέσου όρου παραγωγή από ΑΠΕ και ο ήπιος χειμώνας έχουν επίσης βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι θερμοκρασίες σε όλη την ήπειρο πρόκειται να παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο της σεζόν καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Maxar Technologies Inc. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην ακόμη χαμηλότερη ζήτηση για καύσιμα για θέρμανση.

Ωστόσο, οι έμποροι παρακολουθούν οι εξελίξεις που αφορούν τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον μεγάλο εξαγωγέα, το Κατάρ, αφού η χώρα της Μέσης Ανατολής ενημέρωσε ορισμένους Ευρωπαίους αγοραστές για επαναπρογραμματισμένες αποστολές. Ο περίπλους της Αφρικής προσθέτει περίπου δύο εβδομάδες στο ταξίδι προς την Ευρώπη.
Η επόμενη πρόκληση της ηπείρου θα είναι να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης εν όψει της προετοιμασίας για τον επόμενο χειμώνα. Η πιθανότητα ενός καυτού καλοκαιριού σημαίνει ότι η ζήτηση για ψύξη μπορεί να αυξηθεί. Το 2023 ήταν ήδη η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ