Επιχειρεί να γεφυρώσει τις διαφορές Βορρά-Νότου, για την πρόταση των 750 δισ €, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προχωρώντας σε παραχωρήσεις, κυρίως, προς την πλευρά των “σκληρών” αλλά συμφωνία στις 17-18 Ιουλίου δύσκολα θα πρέπει να περιμένουμε.
  •    Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην Αθήνα, στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.
Όπως επίσης δεν τρέφουν μεγάλες προσδοκίες για την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΕΚΤ, μία μέρα νωρίτερα, στις 16 Ιουλίου.
Στην Φρανκφούρτη είναι μεν σε εγρήγορση, θεωρώντας-επίσης- πολύ δύσκολο να βγει “λευκός καπνός” στην Σύνοδο Κορυφής αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ μάλλον θα προτιμήσει να περιμένει, πρώτα, τα αποτελέσματα από την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και να προχωρήσει στην λήψη των όποιων αποφάσεων στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, στις 10/9. 
  • Ένα 3ήμερο “καυτό” που όμως, φαίνεται, θα κυλήσει χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Άλλωστε ποιος αιθεροβάμων θα περίμενε αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε από την Γερμανία.  

Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί στα κράτη – μέλη η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, εν όψει της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών στις 17-18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μισέλ ολοκλήρωσε τις διαβουλεύσεις με τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, κατέγραψε τις θέσεις τους και θα τις λάβει στο μέτρο του δυνατού υπόψη στην τελική συμβιβαστική πρόταση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες ότι συγκάλεσε συνάντηση με τους προέδρους Σαρλ Μισέλ, Νταβίντ Σασόλι και τη Γερμανική Προεδρία της ΕΕ για τις 8 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την κα Φον ντερ Λάιεν, η επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας επί του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη θα αποτελέσει την ύψιστη προτεραιότητα της ΕΕ. «Χρειαζόμαστε μια συμφωνία στις 18 Ιουλίου» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα υπογράμμισε πως η συμφωνία «πρέπει να είναι φιλόδοξη και να μην αργήσει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here