Ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό πάρκο και πάρκο ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 10 MW σε έκταση 1.500 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί εκεί όπου υπήρχε η χωματερή της Φυλής.

«Το έργο ανάπλασης της χωματερής Φυλής, του οποίου η σύμβαση υπογράφεται σήμερα και ξεκινάει μετά από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ένα έργο το οποίο θα το βλέπουμε μετά από χρόνια και θα λέμε πώς αυτή η περιοχή μπόρεσε να αλλάξει και από μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αττικής με περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της χωματερής, όπως ήταν καταγεγραμμένη στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, έχει εξελιχθεί σε αυτό που βλέπουμε στο Ισραήλ»σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για τις εργασίες αποκατάστασης και ανάπλασης της χωματερής.

Ο υπουργός σημείωσε την ικανοποίησή του για το έργο και την απόφαση του δημάρχου Φυλής, κ. Παππού, όπως είπε, «να είχε την πρόνοια και τη διορατικότητα να δει τι έχουν κάνει στο Ισραήλ και να αποφασίσει να εφαρμόσει μία πολιτική που θα οδηγούσε στη σημερινή ημέρα, δηλαδή την εισαγωγή αυτής της τεχνογνωσίας που άλλαξε την εικόνα του Ισραήλ και την έκανε διαφορετική ως προς τη διαχείριση της χωματερής και που τώρα την φέρνει για να έρθουμε και να απολαύσουμε το ίδιο αποτέλεσμα εδώ στην Αττική, αυτό είναι δείγμα μεγάλης διορατικότητας».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός της αναπλάσεως της χωματερής με τη δημιουργία του πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράσχει δωρεάν ρεύμα σε 5.000 οικογένειες στην περιοχή αυτή «δείχνει και το κοινωνικό πρόσωπο που μπορεί να έχει η πολιτική».

Κρίση στην ενέργεια

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι: «μιλάμε σήμερα για την κρίση της ενέργειας, για την αύξηση του ρεύματος, για την ακρίβεια που αυτό φέρνει. Όμως μπορούμε και την ακρίβεια να καταπολεμήσουμε με τέτοια έργα, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που και καλό κάνουν στον περιβάλλον και ενέργεια μπορούν να δώσουν στους συμπολίτες μας χωρίς να ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Δεν σας κρύβω ότι το έργο αυτό είχε ενταχθεί λίγο πριν φύγει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εγώ πάντα θέλω να λέω και τι έκαναν οι προηγούμενοι. Ναι, το είχε εντάξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Νομίζω το τελευταίο έργο που είχε εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πριν από τις εκλογές.

Βέβαια το είχε εντάξει τυπικά, η χρηματοδότηση που είχε προβλέψει ήταν μόλις 1.000 ευρώ.  ‘Αρα, είχε γραφτεί στον πίνακα αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα.

Και μου ετέθη το ζήτημα τι θα κάνουμε με αυτό το έργο, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα στον αέρα εφόσον δεν είχε χρηματοδότηση.  Κάλεσα τον δήμαρχο και κάναμε αρκετές συναντήσεις και τον ευχαριστώ για αυτό. Και πράγματι κρίναμε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι αυτό είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει διότι συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και την ανάγκη να αναμορφώσουμε επιτέλους μια περιοχή που είναι υποβαθμισμένη μετά από τόσα χρόνια της χωματερής εδώ.

Έτσι, λοιπόν, εξοικονομήσαμε πόρους από αλλού. Δεν το κρύβω, οι πόροι μας δεν είναι άπειροι…Αλλά βάλαμε το έργο αυτό σε μια υψηλή προτεραιότητα. Και φέραμε αυτά τα 26 εκατομμύρια εδώ για να γίνει αυτή η ανάπλαση των πρώτων 1.500 στρεμμάτων γιατί θέλαμε οι κάτοικοι της περιοχής να δουν επιτέλους μια μεγάλη αλλαγή…».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι εκτός του έργου που εγκαινιάστηκε σήμερα και που είναι ένα μεγάλο έργο, 26 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων υπήρξε συνεργασία με τον δήμο και για την ανάπλαση των οδών του Δήμου Φυλής, εξασφαλίστηκαν πόροι για τις παιδικές χαρές και ταυτόχρονα ετοιμάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα ΣΔΙΤ που θα αλλάξει την εικόνα της Φυλής και της ευρύτερης Δυτικής Αττικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here