Σε επίπεδα- ρεκόρ αυξήθηκε τον Αύγουστο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια εξέλιξη που ρίχνει λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σινο- αμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανεβάζει τον πήχη, απειλώντας να δασμολογήσει σχεδόν όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, κυρίως βιομηχανικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικά ανταλλακτικά, συμπεριλαμβανομένων και ημιαγωγών. Στην επομένη λίστα των 200 δισ. δολαρίων, περιλαμβάνονται ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα, όπως κάμερες και συσκευές εγγραφής, αποσκευές, τσάντες, ελαστικά και ηλεκτρικές σκούπες.

  • «Οι δασμοί 200 δισ. που συζητάμε μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή πολύ σύντομα. Ως έναν βαθμό, όλα εξαρτώνται από την ίδια την Κίνα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον δημοσιογράφων κατά την επιβίβασή του στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.
  • «Και λυπάμαι που το λέω, αλλά πέραν αυτών υπάρχει ένας ακόμα γύρος δασμών σε κινεζικά προϊόντα 267 δισ. δολαρίων, έτοιμοι να εφαρμοστούν εάν το θελήσω. Και αυτό αλλάζει εντελώς τους όρους της εξίσωσης» πρόσθεσε.

Με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και να απαιτεί μέτρα από την κινεζική πλευρά για αποκατάσταση των εμπορικών ανισορροπιών με τις ΗΠΑ, τα στοιχεία για το κινεζικό πλεόνασμα- ρεκόρ προσφέρουν «πυρομαχικά» στον πρόεδρο Τραμπ να ανεβάσει τον πήχη στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική υπερδύναμη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here