Εξαγωγικές ευκαιρίες για τις ηπειρωτικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πλην αλκοολούχων, στη Μέση Ανατολή, δημιούργησε η Περιφέρεια Ηπείρου στη μεγάλη διεθνή έκθεση Gulfood 2019, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι.

Η επισκεψιμότητα στο περίπτερο της Περιφέρειας, αλλά κυρίως το ενδιαφέρον που υπήρξε για ηπειρωτικά προϊόντα, όπως αποτυπώθηκε στις συναντήσεις που έγιναν, ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις.

Στην αποστολή της Ηπείρου συμμετείχαν επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν ως προς τον διαθέσιμο όγκο προϊόντων, στις απαιτήσεις των εμπορικών αντιπροσώπων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της ευρύτερης περιοχής. Τα προϊόντα που προβλήθηκαν ήταν, ελιές, πάστα ελιάς, τυροκομικά, τάρτες γλυκών, νερά και αναψυκτικά, κοτόπουλα, ελαιόλαδα, μέλι.

Το θετικό αποτέλεσμα των εμπορικών συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης είναι η άμεση δρομολόγηση αποστολής των πρώτων προϊόντων από ηπειρωτικές επιχειρήσεις προς εμπόρους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Θετικές προδιαγράφονται και οι προοπτικές για το τυροκομικό προϊόν «Κασκαβάλι», την παραγωγή του οποίου προσπαθεί να επαναφέρει και παράλληλα να το κατοχυρώσει ως Προϊόν Προστασίας Προέλευσης η Περιφέρεια Ηπείρου. Κατά τη συνάντηση που είχε ο μεγαλύτερος εμπορικός αντιπρόσωπος κυπριακής καταγωγής του Ντουμπάι με μέλη της αποστολής που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, παρείχε τη διαβεβαίωση για την απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων «Κασκαβάλι», το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση στη Μέση Ανατολή και με παραπλήσιες ονομασίες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν άλλες χώρες. Τους εξέφρασε, μάλιστα, την επιθυμία του να παρουσιαστεί το «Κασκαβάλι» Ηπείρου την επόμενη χρονιά στην έκθεση του Ντουμπάι.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη έκθεση, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τις ευκαιρίες που δημιουργούνται πρέπει να αξιοποιήσουν όλες οι ηπειρωτικές επιχειρήσεις που ήδη παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά και άλλες που πρέπει να επενδύσουν σε νέα καινοτόμα προϊόντα.

Επίσης, υπογράμμισε πως η περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει και να συνδράμει τις τοπικές επιχειρήσεις, χωρίς καμία διάκριση, προκειμένου να αποκτήσουν εξωστρεφή χαρακτηριστικά και να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές.

Στην αποστολή συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, Αλέξανδρος Πάσχος, ενώ εκ μέρους της Περιφέρειας τον συντονισμό είχε η προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού, Σοφία Φούκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here