Μια νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής Φαρμάκων έκτασης 10.000 τ.μ. και ύψους επένδυσης 55 εκατ. ευρώ δημιούργησε η ELPEN στην Κερατέα.
Κι αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο ενός ευρύτερου 5ετούς επενδυτικού σχεδίου που υλοποιεί εδώ στην Ελλλάδα η οικογένεια Πενταφράγκα – Τρύφων συνολικού προϋπολογισμού 155 εκατ. ευρώ
Η άδεια λειτουργίας της νέας μονάδας αναμένεται σε λίγες μέρες και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στο Σεπτέμβριο του 2023.
Ο Θεόδωρος Τρύφων παρουσίασε αναλυτικά την εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 155 εκατ. ευρώ που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός απ’ τα μεγαλύτερα βιομηχανικά και ερευνητικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα.
Θα συμβάλει όχι μόνο στην επάρκεια της ελληνικής αγοράς και την πλήρη κάλυψη των Ελλήνων ασθενών, αλλά και με την καινοτομία που θα παράγει, θα διεκδικήσει ακόμα περισσότερα από τις διεθνείς αγορές .
Η Μονάδα της Κερατέας στην οποία αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 θέσεις εργασίας επιστημόνων (φαρμακοποιών, βιολόγων, χημικών κ.α.) καθώς και ανειδίκευτου προσωπικού, μπορεί να παράξει περισσότερες από 35.000.000 συσκευασίες εισπνεόμενων ετησίως και 36.000.000 συσκευασίες στερεάς μορφής.
Μπορεί να παράξει 250.000 φιάλες το λεπτό με πλήρη έλεγχο ποιότητας και με ελάχιστη επιβάρυνση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Παρόλο που είναι πλήρως αυτοματοποιημένη Μονάδα και διαθέτει ρομποτικά συστήματα και μηχανές που δεν χρησιμοποιούνται στην Ελληνική αγορά, είναι το μοναδικό εργοστάσιο στη χώρα μας που σχεδιάστηκε έτσι εξαρχής, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ.
- «Η επιλογή μας να μείνουμε εδώ δικαιώθηκε διότι αποδεικνύεται ότι ο Έλληνας μπορεί και η Ελλάδα είναι ικανή» εξήγησε ο συν-Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEN και πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων.
Ο κ. Λευτέρης Τρύφων δεν έκρυψε ότι η εξωστρέφεια παραμένει βασική προτεραιότητα της Elpen θέτοντας μάλιστα ως στόχο σε βάθος τετραετίας να εξάγει κανονικά στην αμερικανική αγορά.
- «Δεν καλύπτονται όλες οι επενδύσεις από το επενδυτικό clawback όμως, αυτό αποτέλεσε το έναυσμα να επενδύσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία περεταίρω»
Το επενδυτικό σχέδιο των 155 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει:
-την επέκταση του εργοστασίου της Elpen στο Πικέρμι, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Κάτι που εν πολλοίς έχει γίνει με επιπρόσθετες υποδομές και νέες γραμμές παραγωγής και συσκευασίας.
-το νέο εργοστάσιο στην Κερατέα, το οποίο πλέον μπαίνει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και φιλοξενεί και εγκαταστάσεις R&D
-ένα νέο εργοστάσιο το οποίο θα κατασκευαστεί στην Τρίπολη από τη θυγατρική του Ομίλου, Win Medica,με ειδίκευση στην παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, φιλοδοξώντας – μαζί με την εταιρεία DEMO – να καλύπτει τις ανάγκες ασθενών με καρκίνο απ’ το 2% που είναι τώρα στο 20%.
-τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου βιοτεχνολογίας στα Σπάτα, το Athens Life Tech Park, που θα λειτουργεί ως επιχειρηματικός επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων και ως βάση ερευνητικών ομάδων, εγχώριων και διεθνών. Ένας χώρος ‘ζύμωσης’ και καινοτομίας τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες που το επιθυμούν. Το συγκεκριμένο project έχει προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.
Έτσι το 2026, ο Όμιλος Elpen θα απασχολεί 2.150 εργαζομένους, θα διαθέτει 3 εργοστάσια και θα παράγει 110 εκατ. συσκευασίες ετησίως.