Αποκαλυπτικός και αναλυτικός ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισης, μιλώντας στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώνει η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία.

Ο κ. Σιαμίσης εξήγησε τις αιτίες για το  ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για την αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι

  • δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν ο όμιλος ΕΛΠΕ θα συμμετάσχει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Η δραστηριοποίηση στην αγορά φυσικού αερίου αποτελεί μέρος της στρατηγικής για διαφοροποίηση του ομίλου η οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Σιάμισιης είναι αναγκαία για δύο λόγους:

  • ο πρώτος είναι ο υψηλός βαθμός εξάρτησης από το πετρέλαιο και την ισοτιμία του δολαρίου που υπάρχει σήμερα και
  • ο δεύτερος η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου το οποίο τις επόμενες δεκαετίες θα περιλαμβάνει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως είπε ο κ. Σιάμισης στόχος είναι ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος στα 400 μεγαβάτ τα επόμενα χρόνια.

Τα ΕΛΠΕ κατέχουν ήδη το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ και οι επιλογές που διανοίγονται είναι είτε η ενίσχυση της συμμετοχής, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας, είτε η αποχώρηση και δραστηριοποίηση στην αγορά του φυσικού αερίου μέσω άλλης οδού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here