Δυο ακόμη χώρες, η Φινλανδία και η Νορβηγία, μετά τις τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες, έθεσαν τους επισκέπτες από την Ελλάδα σε ‘‘καραντίνα’’. Δυο ακόμη από τους πιο δημοφιλείς διεθνώς προορισμούς -η Μύκονος και η Χαλκιδική– μπήκαν σε καθεστώς μερικού τοπικού lockdown, ακολουθώντας την τύχη της Πάρου και της Αντιπάρου.
Ο Ελληνικός Τουρισμός αντιστάθηκε στον κορωνοϊό αλλά νικήθηκε. Τα μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων που αποφάσισε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων -την αναγκαιότητα των οποίων δεν αμφισβητούν οι ξενοδοχειακοί και τουριστικοί παράγοντες- ψαλιδίζουν τα πενιχρά τουριστικά έσοδα αλλά κυρίως περιορίζουν την όρεξη για νέες αφίξεις και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Στη Χαλκιδική η τουριστική σεζόν ουσιαστικά τελειώνει σήμερα. Στη Μύκονο διογκώνεται το κύμα των ακυρώσεων των κρατήσεων που αφορούν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου….
Οι τουριστικές εισπράξεις για το 2020 κινούνται σήμερα στα επίπεδα που προέβλεπε το χειρότερο σενάριο, που σημαίνει έσοδα κοντά στα 3-3,5 δισ. ευρώ από 18,2 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.
Δεν είναι μόνον τα -15 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα. Είναι και τα κονδύλια που πρέπει να διαθέσει η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού
Οι συνδικαλιστικοί φορείς πιέζουν και οι πιέσεις θα μετατραπούν σε δυναμικές διεκδικήσεις το Φθινόπωρο. Όλοι ζητούν “εμπροσθοβαρή μέτρα”. Μαζί με όλους τους υπολοίπους κλάδους της πραγματικής οικονομίας…