Σημαντικές ευκαιρίες σε τομείς όπως οι ΤΠΕ, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η εφοδιαστική αλυσίδα, η βιοτεχνολογία και τα τρόφιμα αναδείχτηκαν στην εκδήλωση “Discover Luxembourg”, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023.

Την εκδήλωση, που είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων με το Λουξεμβούργο και την ενημέρωση των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών για τις δυνατότητες δραστηριοποίησής τους εκεί, διοργάνωσαν ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα και με την υποστήριξη της Eurobank.

Το Λουξεμβούργο είναι ένας διεθνής οικονομικός κόμβος, με ισχυρό τραπεζικό σύστημα και το δεύτερο μεγαλύτερο κλάδο επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο. Είναι μία αγορά με φιλικό περιβάλλον προς τις επιχειρήσεις, διαφανείς και ισχυρούς θεσμούς, σύγχρονες υποδομές και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ΑΞΕ. Είναι μια αγορά με ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, ευνοϊκό για τους ξένους επενδυτές, και έχει δυνατή φήμη ως εξελιγμένος χρηματοπιστωτικός ρυθμιστής, ενώ χαρακτηρίζεται και από υψηλή παραγωγικότητα και ένα καλά εκπαιδευμένο και πολύγλωσσο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η συμμετοχή εταιρειών και θεσμικών φορέων, ανήλθε σε 70.

Την εκδήλωση χαιρέτισε από τον ΣΕΒ, η κα. Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης, η οποία δήλωσε ότι «στόχος μας σήμερα είναι να εξερευνήσουμε και να ρίξουμε φως στις επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Λουξεμβούργο. Εκτός από την εξαιρετική τοποθεσία του, το Λουξεμβούργο έχει μια από τις πιο ανοιχτές οικονομίες στον κόσμο και είναι ένας ελκυστικός προορισμός που πρέπει να ενσωματώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη στρατηγική επέκτασής τους. Αν και το διμερές μας εμπόριο δεν είναι πολύ υψηλό και οι εξαγωγές μας στο Λουξεμβούργο σχετικά χαμηλές, η σημερινή εκδήλωση μπορεί να ανοίξει νέα μονοπάτια για μελλοντική αμοιβαία συνεργασία, οδηγώντας σε περαιτέρω ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, λέγοντας ότι το «Λουξεμβούργο είναι μια χώρα που μετέτρεψε το μικρό της μέγεθος σε πλεονέκτημα: αξιοποιώντας την κομβική γεωγραφική της θέση στην Ευρώπη, χτίζοντας μια οικονομία εξωστρεφή και φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται δυναμικά κλάδοι όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, η βιοτεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η δορυφορική επικοινωνία κ.ά. Από την πλευρά μας, ως ΕΒΕΑ είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις επιχειρηματικές κινήσεις – σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς της χώρας. Είμαστε εδώ για να παρέχουμε σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση. Για να διευκολύνουμε τη δικτύωση με δυνητικούς συνεργάτες – μέσα από οργανωμένες επιχειρηματικές αποστολές, φόρουμ και κάθε τι που χρειάζεται ο Έλληνας επιχειρηματίας».

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, τόνισε ότι το Λουξεμβούργο είναι μία αγορά με εξαιρετικές προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις, χωρίς αυτές όμως να έχουν μετουσιωθεί σε πραγματικότητα και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, καθώς οι εμπορευματικές ροές μεταξύ των δύο χωρών κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο επισήμανε ότι αυτό σημαίνει πως υπάρχει χώρος για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας σε νέους εμπορικούς και επενδυτικούς τομείς. Σύμφωνα με τον κ. Χασάπη «το Discover Luxembourg θέτει τις βάσεις ώστε οι προοπτικές να μετατραπούν σε νέες συνεργασίες για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις».

Την εκδήλωση χαιρέτισε από πλευράς Enterprise Greece, ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, ο οποίος ανέφερε: «Η σημερινή εκδήλωση παρείχε την ευκαιρία στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να ενημερωθεί για τις ευκαιρίες που διαθέτει η αγορά του Λουξεμβούργου. Η διεύρυνση της συνεργασίας μας σε τομείς όπως οι ΤΠΕ, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η εφοδιαστική αλυσίδα και η βιοτεχνολογία, στους οποίους η χώρα μας αναπτύσσει σημαντικά project, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Ευκαιρίες προώθησης όμως παρουσιάζουν και παραδοσιακοί τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η βιομηχανία τροφίμων και γεωργικών προϊόντων. Η στροφή του ελληνικού γεωργικού τομέα προς τα οργανικά και φυσικά συστατικά, τις καλλιέργειες υψηλής ποιότητας και την ασφάλεια των τροφίμων, θεωρώ ότι θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους καταναλωτές στο Λουξεμβούργο».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε τρείς ενότητες: στην πρώτη με θέμα τις Διμερείς Σχέσεις Ελλάδας-Λουξεμβούργου το λόγο είχε η κα. Elisabeth Cardoso, Πρέσβης του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα. Στη δεύτερη ενότητα, με έμφαση στις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά του Λουξεμβούργου, συμμετείχαν ο κ. Αλέξανδρος Οικονόμου της Β3 Διεύθυνσης Διμερών Οικονομικών Σχέσεων με Ευρωπαϊκές χώρες, του Υπουργείου Εξωτερικών, η κα. Jenny Hallen Hedberg από το Luxinnovation και η κα. Ελένη Αλμπαντή από την Eurobank. Η τελευταία ενότητα της εκδήλωσης αφορούσε στο επιχειρείν στην αγορά του Λουξεμβούργου και την εμπειρία τους κατέθεσαν ο κ. Δημήτρης Καραβασίλης από τον Όμιλο DK Consultants και ο κ. Νίκος Ψιμόγιαννος από την UniSystems.