της Έλενας Ερμείδου

Οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να αποδίδουν στην Ελλάδα, όμως ο πλούτος της χώρας τα τελευταία χώρα καταστράφηκε. Ως χώρα υποχώρησε κατά 7 θέσεις από την αλλαγή της χιλιετίας που βρίσκονταν  στην 21η στον κόσμο. Η παγκόσμια αλλαγή της επενδυτικής συμπεριφοράς δεν εμφανίζεται στην Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν αποταμιεύουν, μόνο πέρυσι ένα μικρό ποσό επενδύθηκε μέσω ασφαλειών και συντάξεων, σύμφωνα με την έκθεση «Allianz Global Wealth Report» το 2017.

Κατά 5,8% αυξήθηκαν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών το 2017, μετά από δύο χρόνια αρνητικής ανάπτυξης με κύριο μοχλό ανάπτυξης ταχρεόγραφα που αυξήθηκαν περισσότερο από 30%, αντικατοπτρίζοντας τις ανερχόμενες κεφαλαιαγορές.

Ταυτόχρονα, τα ελληνικά νοικοκυριά συνέχισαν να μειώνουν το χρέος τους, οι υποχρεώσεις μειώθηκαν για έβδομη συνεχόμενη χρονιά (2017: -3,8%). Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών υποχώρησε στο 62,1%.

Επίσης, τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν πολύ ισχυρή άνοδο 14% το 2017, μακράν το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν ωστόσο τα σημάδια της κρίσης είναι πολύ έντονα καθώς τα τελευταία 10 χρόνια τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων μειώθηκαν κατά 29%.

Στην κορυφή της λίστας σήμερα, η Ελβετία

Με κατά κεφαλήν καθαρό χρηματοοικονομικό πλούτο 14.000 ευρώ, η Ελλάδα κατέχει την 28η θέση στον κατάλογο των πλουσιότερων χωρών (χρηματοοικονομικός πλούτος ανά κάτοικο). Στην αλλαγή της χιλιετίας, η Ελλάδα ήταν 21η στον κόσμο. Στην κορυφή της λίστας, η Ελβετία επανάκτησε την κορυφή που είχε χάσει την προηγούμενη χρονιά από τις ΗΠΑ. Γενικά, οι ευρωπαϊκές χώρες το 2017 τα πήγαν πολύ καλύτερα από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό, ωστόσο, πρωτίστως και κυρίως δείχνει ένα ισχυρότερο ευρώ. Η παγκόσμια αλλαγή της επενδυτικής συμπεριφοράς δεν παρατηρείται στην Ελλάδα, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αποταμιεύουν: τα χρήματα αποσύρονται από τις τραπεζικές καταθέσεις και τα χρεόγραφα πωλούνται.

Μόνο πέρυσι, ένα μικρό ποσό επενδύθηκε μέσω ασφαλειών και συντάξεων.

 

Insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here