Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες σε έναν 30χρονο Ελληνα για «αθέμιτη εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών του χρηματιστηρίου» μέσω του «Dark Web», αναφέρει σε δημοσίευμά του το «PC Magazine».

Ο κατηγορούμενος προέβαινε στις παραπάνω παράνομες ενέργειες τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2016 με αντάλλαγμα Bitcoin, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αποσφραγίστηκε την Παρασκευή.

Φέρεται να χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «The Bull», ενώ αυτοχαρακτηρίζονταν ως «άριστος γνώστης της αγοράς κερδοσκοπικών κεφαλαίων», που εργάζεται ως «υπάλληλος σε υποκατάστημα τράπεζας».

«Προσφέρω πληροφορίες σχετικά με μετοχές του NYSE, του NASDAQ και του OTC. Η συνεργασία μας  θα σας [αποδώσει] το πλεονέκτημα να μαθαίνετε  τι αγοράζουν και τι πωλούν ‘οι μεγάλοι παίχτες’», είχε γράψει σε μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα AlphaBay.

Στη συνέχεια, άρχισε να χρεώνει 29,95 δολάρια για μεμονωμένες συμβουλές χρηματιστηριακών συναλλαγών, 99,95 δολάρια για συμβουλές σε εβδομαδιαία βάση και 329,95 δολάρια για συμβουλές σε μηνιαία βάση.

Τον Ιούνιο του 2017, το FBI ανέθεσε σε μυστικούς πράκτορες να ξεκινήσουν μία επικοινωνία με τον «The Bull». Ενα μήνα αργότερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη σε διακοπή λειτουργίας του AlphaBay και στη συνέχεια οι ερευνητές ανέκτησαν τα αρχεία της ιστοσελίδας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο «The Bull» είχε πρόσβαση σε απόρρητες εκθέσεις εταιρειών που είχαν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ενώ είχε και πληροφορίες σχετικά με επικείμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές. Στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονταν η Illumina, η Analogic Corporation, και η Dassault Systemes, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Αφού το AlphaBay τέθηκε εκτός λειτουργίας, ο «The Bull» άνοιξε στη συνέχεια έναν νέο λογαριασμό σε μια ξεχωριστή αγορά του «Dark Web» που ονομάζεται «Dream Market».

Τον Φεβρουάριο του 2020, ανέφερε σε έναν μυστικό πράκτορα ότι σχεδίαζε να ξεκινήσει τη δική του ιστοσελίδα για την εμπορία απόρρητων πληροφοριών στο «Dark Web» με στόχο την πώληση των πληροφοριών αυτών σε πελάτες που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν από 500 έως 1.000 δολάρια το μήνα. Επιπλέον, ο 30χρονος σχεδίαζε να προσεγγίσει πρόθυμους «πληροφοριοδότες» από εταιρείες με σκοπό να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες απόρρητες πληροφορίες εκ των έσω.

Οι πράκτορες του FBI όμως κατάφεραν ωστόσο να ανακαλύψουν την πραγματική ταυτότητα του «The Bull», αφού πρώτα ήρθαν  σε επαφή μαζί του μέσω φωνητικών μηνυμάτων και στη συνέχεια ανέσυραν τα προσωπικά στοιχεία του λογαριασμού του μέσα από τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων.

«Τουλάχιστον πέντε από τις πληρωμές εστάλησαν σε διευθύνσεις Bitcoin που ορίστηκαν από τον «The Bull» και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν απευθείας σε μια διεύθυνση Bitcoin που αντιστοιχούσε σε λογαριασμό της Coins.co.th, θυγατρική της Coins.PH. Με βάση τα αρχεία της Coins.PH, ο λογαριασμός που έλαβε τα χρήματα ανήκε σε κάποιον άνδρα με το όνομα «Απόστολος Τροβιάς», αναφέρει το κατηγορητήριο.

«Τα στοιχεία για το άνοιγμα του λογαριασμού περιλάμβαναν μια φωτογραφία του και ένα ελληνικό διαβατήριο με το όνομά του» προσθέτει το κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφά, βρέθηκε και συνελήφθη στο Περού. Τον Μάιο, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζήτησαν την έκδοσή του στις ΗΠΑ για να δικαστεί. Εάν κριθεί ένοχος για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, αντιμετωπίζει τη μέγιστη ποινή φυλάκισης, που αγγίζει τα 45 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here