Γεννημένος στην Πάτρα το 1924, σε ηλικία 16 χρόνων πλαστογράφησε την ταυτότητά του, κατετάγη στον ελληνικό στρατό και πολέµησε στο μέτωπο της Αλβανίας. Κατά τη διάρκεια της γερµανικής κατοχής βγήκε στην αντίσταση, συνελήφθη, φυλακίσθηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει.

Η αγάπη του για τη θάλασσα τον οδήγησε στον κόσμο της ναυτιλίας, όπου το 1966 απέκτησε 13 εµπορικά πλοία και τελικά κατάφερε να χτίσει μια ολόκληρη “αυτοκρατορία”.

Ο Ιάκωβος Τσούνης, ως ένδειξη αγάπης για την πατρίδα αποφάσισε να δωρίσει όλη του την περιουσία, κινητή και ακίνητη, ήτοι 23 εκατ. ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εστία», δηλώνοντας ότι επιθυμεί να φύγει από τη ζωή όπως ακριβώς ξεκίνησε, ξυπόλητος, χαρίζει την περιουσία του στις «Άγιες» όπως τις αποκαλεί, ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των πολεμιστών της Εθνεγερσίας του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Ο ίδιος πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, όντας έτσι ο νεότερος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με διεθνή αναγνώριση.

Το φιλανθρωπικό του έργο είναι μεγάλο ενώ δημιούργημά του είναι το Μουσείο “Ιάκωβος Τσούνης”, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.

Για τη συνολική προσφορά του στην πατρίδα το 2018, έλαβε τη Διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής και τον Απρίλιο του 2020 κατόπιν γνωμάτευσης του ΣΑΓΕ και προτάσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου του απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η ιδιότητα του Εφέδρου Αξιωματικού, βαθμού Υποστρατήγου επί τιμή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here