Σύμβαση για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, υπέγραψαν η Ελλάδα και η Γαλλία. 

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα Patrick Maisonnave

Η σύμβαση υπεγράφη από τον Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και από τον  Patrick Maisonnave, πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Με τη νέα αυτή Σύμβαση για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, αναθεωρείται η αρχική Σύμβαση που είναι σε ισχύ από το 1965 [Ν. 4386/1964 (ΦΕΚ 192/Α’/03.11.1964)] και αποτελεί μία από τις παλαιότερες Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που διατηρούν και οι δύο χώρες, αποδεικνύοντας τους σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ τους, προς όφελος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και των δύο χωρών.

Με δεδομένο ότι οι Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελούν τη σημαντικότερη μορφή οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κράτη, αναμένεται η αναθεωρημένη αυτή Σύμβαση να λειτουργήσει ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών – εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, καθώς μάλιστα στη Σύμβαση αυτή αποτυπώνονται οι σύγχρονες φορολογικές τάσεις σε διεθνές επίπεδο, με βάση την Πρότυπη Σύμβαση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD Model 2017).

Σκοπός της Σύμβασης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε φορολογικά θέματα, για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος, χωρίς να δημιουργούνται ευκαιρίες για μη επιβολή φορολογίας ή για μειωμένη φορολογία μέσω φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

  • «Το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας θεωρεί ότι η νέα Διμερής Σύμβαση με τη Γαλλία είναι εξαιρετικά σημαντική για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρέχοντας το κατάλληλο πλαίσιο της απαραίτητης σταθερότητας και ασφάλειας στους οικονομικά δρώντες και λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης, προς όφελος των δύο χωρών και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η σημερινή υπογραφή της Σύμβασης επιβεβαιώνει τη βούληση της Κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων της χώρας μας με έναν τόσο σημαντικό εταίρο, τη Γαλλία.
  •  Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και όλους τους συνεργάτες – στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών για τη συμβολή τους», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετά την υπογραφή της Σύμβασης.

Η νέα σύμβαση αποτελεί πολύ σημαντική πρόοδο για τη διευκόλυνση της φορολογικής ασφάλειας και την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη των άμεσων επενδύσεων του κάθε κράτους στο άλλο κράτος, καθώς επίσης και των επιχειρήσεων.

Άλλωστε, η ημερομηνία της υπογραφής συμπίπτει με την επίσκεψη αποστολής γαλλικών επιχειρήσεων του MEDEF (Κινήματος των Επιχειρήσεων της Γαλλίας), οι οποίες ταξίδεψαν στην Ελλάδα με σκοπό τη διερεύνηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

Η Γαλλία δηλώνει ικανοποίηση για την υπογραφή της Σύμβασης που θα επιτρέψει την εφαρμογή των πλέον πρόσφατων διεθνών φορολογικών κανόνων και την μεγαλύτερη διαφάνεια στα θέματα αυτά, προς όφελος των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, με στόχο τη διευκόλυνση της ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων γενικά και ειδικότερα των επενδύσεων.

Με την ευκαιρία της υπογραφής, ο Patrick Maisonnave δήλωσε :

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα Patrick Maisonnave
  • « Χαίρομαι για την υπογραφή, σήμερα, νέας φορολογικής σύμβασης μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας.
  • Δεδομένων των στενών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, ήταν απαραίτητη η υπογραφή νέας Σύμβασης η οποία λαμβάνει υπόψη τους πλέον πρόσφατους κανόνες του ΟΑΣΑ, σε αντικατάσταση της προηγούμενης η οποία υπεγράφη το 1963 με έναρξη ισχύος το 1965.
  • Η νέα σύμβαση αποτελεί πολύ σημαντική πρόοδο για τη διευκόλυνση της φορολογικής ασφάλειας και την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη των άμεσων επενδύσεων του κάθε Κράτους στο άλλο Κράτος καθώς επίσης και των επιχειρήσεων. Άλλωστε, η ημερομηνία της υπογραφής συμπίπτει με την επίσκεψη αποστολής γαλλικών επιχειρήσεων του MEDEF (Κινήματος των Επιχειρήσεων της Γαλλίας) οι οποίες ταξίδεψαν στην Ελλάδα με σκοπό τη διερεύνηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.
  • Μετά την υπογραφή, η Γαλλία θα προσπαθήσει να επικυρώσει το νέο κείμενο το ταχύτερο δυνατό ώστε να καταστεί γρήγορα δυνατή η έναρξη της ισχύος του. »

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ