Ένα αισιόδοξο μήνυμα, παρά τη δύσκολη συγκυρία έστειλε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ο ΣΕΒ προς τιμήν μεγάλης αντιπροσωπίας γαλλικών επιχειρήσεων που επισκέπτεται τη χώρα μας.

«Στον ΣΕΒ επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε τα πιο δυναμικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Επεκτείνουμε συνεχώς τη διεθνή μας εμβέλεια και το εκτεταμένο δίκτυό μας στο εξωτερικό, στην προσπάθειά μας να υποστηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, να ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, να προωθήσουμε τις επενδύσεις και το εμπόριο και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας με σκοπό μια πιο ευημερούσα και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΕΒ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί η επίσκεψη του MEDEF υπογραμμίζει, όχι μόνο τη μακροχρόνια φιλία των λαών της Γαλλίας και της Ελλάδας, αλλά και τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα στον κόσμο. Οι χώρες μας στέκονται δίπλα-δίπλα για αιώνες σε μια σχέση που εκτείνεται πέρα από τις κυβερνητικές συμφωνίες και τις υπέροχες διακοπές.

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Ο ΣΕΒ έχει πλέον 33 μέλη, start up εταιρείες

»Από τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις κατασκευές και την ενέργεια, έως τα οικοδομικά υλικά, το λιανικό εμπόριο, τα καταναλωτικά προϊόντα και τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες, όλα αυτά τα χρόνια, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν δημιουργήσει μακροχρόνιες εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες, επιχειρηματικά δίκτυα και συνεργασία σε όλους σχεδόν τους τομείς των οικονομιών μας.

»Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι 23 εταιρείες στην αντιπροσωπεία της MEDEF αντιπροσωπεύουν μερικές από τις καλύτερες και πιο δυναμικές επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε μια αύξηση 11% στο εμπόριο πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών μας.

»Όμως η Γαλλία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα και μόνο το 2021 οι γαλλικές επενδύσεις ανήλθαν συνολικά σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα τους: VINCI στις υποδομές, LAFARGE, MICHELIN και IMERYS στη Βιομηχανία, OCEAN WINDS, AKUO ENERGY, VALOREM και άλλες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, L’OREAL στα καλλυντικά, PIERRE FABRE και ANOSI – AVENTIS στα φαρμακευτικά, AXA και GROUPAMA στις ασφάλειες, THALES KAIALSTOM. υψηλής τεχνολογίας, DANONE, DELIFRANCE και PERNOD-RICARD στη βιομηχανία τροφίμων, SOFITEL και πολλά πολλά άλλα. Οι γαλλικές επενδύσεις και εταιρείες διατρέχουν σχεδόν όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.

Τι γυρεύουν 27 Γάλλοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα;

»Ταυτόχρονα, αν και δεν είναι τόσο το επίκεντρο των συζητήσεών μας σήμερα, αξίζει να αναφέρουμε ότι βλέπουμε όλο και περισσότερες ελληνικές εταιρείες να επενδύουν στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων οι Viohalco, Lariplast και Maillis στη βιομηχανία, η Coco-Mat στον χώρο της αναψυχής, Υφαντής και Όλυμπος στον κλάδο των τροφίμων, Κορρές και Lavipharm στα φαρμακευτικά.

»Αυτό το Επιχειρηματικό Φόρουμ παρέχει την ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, να συζητήσουμε με κυβερνητικούς εκπροσώπους τους τρόπους απλούστευσης και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να εντοπίσουμε και να προωθήσουμε νέες επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και όχι μόνο.

»Ο ΣΕΒ και η MEDEF είναι περήφανοι που λειτουργούν ως πύλες σε αυτή την προσπάθεια και στοχεύουμε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε ώστε να αναπτύξουμε εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες που θα καινοτομήσουν, θα εκσυγχρονίσουν το επιχειρηματικό τοπίο και θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση του βιώσιμου και ευημερούντος μέλλοντος της ελληνική οικονομία.

»Η κοινή μας μοίρα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι παγκόσμιος οικονομικός και πολιτικός ηγέτης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Η απάντησή της στην υγειονομική κρίση με τη δημιουργία του RRF ήταν μια κομβική στιγμή που δημιούργησε ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν.

»Για εμάς στην Ελλάδα, η επιτυχία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να διασφαλίσουμε ότι θα μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες κινητοποίησης επενδύσεων μέσω του RRF.