του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Δεν αποτελεί εκκωφαντική αποκάλυψη αλλά έχει σημασία ότι το δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον.
Συμπέρασμα:
Ο νόμος ψηφίστηκε, οι οδυνηρές εκπλήξεις για τους “κόκκινους δανειολήπτες” δεν τελείωσαν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι περιμένει την συνολική αναμόρφωση του νέου πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών, τις εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις και την πλήρη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (φόρτωση στοιχείων και άρση τραπεζικού απορρήτου) μέχρι τις 30 Απριλίου. Αν δεν συμμορφωθεί η κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην διαχείριση του Χρέους.
Χιλιάδες κόκκινοι δανειολήπτες, ακόμη και αυτοί που μέχρι σήμερα θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο από τις πρόνοιες του νόμου Κατσέλη, σήμερα συνειδητοποιούν ότι η περιβόητη προστασία της πρώτης κατοικίας έχει μικρή διάρκεια και ακόμη μικρότερη εμβέλεια.
Μέχρι το τέλος του μήνα, οι τράπεζες έχουν υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσουν την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία με πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο θα αξιολογεί την συμμόρφωση των δανειοληπτών, θα εξετάζει τα κριτήρια επιλεξιμότητας και -κυρίως- θα προσφέρει καθολική πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τους αιτούντες από άλλες βάσεις δεδομένων του δημόσιου και του τραπεζικού τομέα.
Η πλατφόρμα θα ενημερώνει τις τράπεζες για τις εκκρεμείς αιτήσεις και θα τους παρέχει τα συναφή δεδομένα που συλλέγονται ώστε να είναι σε θέση να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στους οφειλέτες.
Οι δανειολήπτες διατηρούν το δικαίωμα προσφυγής στην Δικαιοσύνη αν θεωρούν ότι η πλατφόρμα τους αδικεί. Ο κάθε δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρμόδιου ειρηνοδικείου. Ωστόσο, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι δίκοπο μαχαίρι. Εάν τελικά ο οφειλέτης δεν πληροί τα κριτήρια του νόμου και εκείνος μετά την ηλεκτρονική αίτηση επιμείνει καταφεύγοντας στη δικαστική προστασία, εφόσον το δικαστήριο κρίνει τον αιτούντα ως μη επιλέξιμο, θα τον υποχρεώσει να πληρώσει ως ποινή επιβάρυνσης το 5% της συνολικής οφειλής για την οποία ζήτησε ρύθμιση, με κατώτερο όριο τα 1.500 ευρώ και ανώτερο τις 5.000 ευρώ.
Προτού στεγνώσει το μελάνι από το κείμενο της τροπολογίας Δραγασάκη που ψήφισε η Βουλή, οι τραπεζίτες υπέγραψαν τις δικές τους αποφάσεις για να ρίξουν στην αγορά “κόκκινα δάνεια” συνολικής αξίας 15 δισ Ευρώ. Ο νόμος επιβάλει ότι η κάθε τράπεζα – 12 μήνες πριν την πώληση ενός “κόκκινου δανείου- πρέπει να έχουν προσκαλέσει εξωδίκως τον οφειλέτη και τον εγγυητή του δανείου να ρυθμίσουν την οφειλή και να τους ενημερώσουν ότι προτίθενται να το πουλήσουν.
Η Εθνική Τράπεζα, ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για να πουλήσει το πρώτο μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων που φέρει την …συμβολική κωδική ονομασία “Sympol“. Αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικής αξίας (μαζί με τις προσαυξήσεις) 1,6 δις ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 13.000 δάνεια τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη καταγγελθεί , αλλά ωστόσο αρκετά έχουν εξασφαλίσεις επί περίπου 8.000 ακινήτων (εμπορικά ακίνητα, οικόπεδα, κατοικίες). Το δεύτερο πακέτο αφορά κόκκινα καταναλωτικά δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ.Το χαρτοφυλάκιο αφορά 600.000 μικρά καταναλωτικά δάνεια,οφειλές από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει αμέσως 2 νέα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το «Iris», ύψους 400 εκατ. Ευρώ που αφορά σε ανεξασφάλιστα προσωπικά δάνεια και δάνεια από κάρτες, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και ανοίγματα χρηματοδοτικής μίσθωσης και το «Nemo» ύψους επίσης 400 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει ναυτιλιακά δάνεια με εξασφαλίσεις. Οι πωλήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2019.
Μέσα στον Απρίλιο, η Alpha Βank θα επιλέξει τον επενδυτή που θα αναλάβει να διαχειριστεί για μια 4ετία, τα “κόκκινων δάνεια” του ομίλου στην Κύπρο, ονομαστικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ. Το 50% των δανείων αυτών είναι επιχειρηματικά και τα υπόλοιπα λιανικής με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα προς πώληση δάνεια είναι όλα με εξασφαλίσεις. Παράλληλα, η τράπεζα ετοιμάζεται να πουλήσει δύο πακέτα στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου. Το ένα αφορά σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις και το δεύτερο σε μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια.
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο στρατόπεδο της Eurobank. Στο τέλος Απριλίου ή το αργότερο το πρώτο 10ημερο του Μαϊου, αναμένεται να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για το πακέτο της Eurobank (το επονομαζόμενοPillar), το οποίο αφορά στην τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ. Η πώληση αυτή θα αποτελέσει βαρόμετρο για την αγορά και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες, ιδίως σε ό,τι αφορά την τελική τιμολόγηση των τίτλων.