«Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα σε αιολικό και ηλιακό δυναμικό, καθώς και τη γεωγραφική της θέση. Καθώς ο ελληνικός κλάδος ενέργειας ήδη βρίσκεται σε ικανοποιητική τροχιά όσον αφορά το πρασίνισμα της ηλεκτρικής ενέργειας (όντας μέσα στις 8 χώρες παγκοσμίως με 30% από ΑΠΕ), οι βασικές προκλήσεις για τη χώρα έγκεινται στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας (κυρίως στα κτίρια) και στον εξηλεκτρισμό του μείγματος συνολικής κατανάλωσης ενέργειας (κυρίως στις μεταφορές).
Στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις μπορούν να αναδείξουν τη χώρα μας σε “πράσινο πρωτοπόρο”, επιτρέποντάς της να επιτελέσει το χρέος της έναντι των μελλοντικών γενεών και παράλληλα να αντλήσει σημαντικά οικονομικά οφέλη (ελκύοντας επενδυτές και καταναλωτές)».
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας μελέτης της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με τις προκλήσεις του μετασχηματισμού του κλάδου ενέργειας στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης.
«Με την 26η Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα (COP26) να επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο ενεργειακός τομέας έρχεται στο επίκεντρο, ως υπεύθυνος για σχεδόν τα 3/4 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας στην τελευταία της μελέτη (i) παρουσιάζει τον οδικό χάρτη μετασχηματισμού του κλάδου ενέργειας ως πυρήνα της πράσινης μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο και (ii) αναδεικνύει τις ευκαιρίες που διανοίγονται για την Ελλάδα.