Η αποεπένδυση σημαντικών ελληνικών ομίλων από την Αλβανία στους τομείς της υγείας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αποτυπώνεται στις μειωμένες ροές ελληνικών επενδύσεων στη χώρα κατά το α ‘ εξάμηνο 2018.

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα που αφορά στα στοιχεία άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, οι ροές ελληνικών επενδύσεων στη χώρα ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει μόλις την 7η θέση μεταξύ των επενδυτριών χωρών.

«Παρά ταύτα όμως, η χώρα μας παραμένει η κυριότερη επενδύτρια χώρα στην Αλβανία, αν και η σωρευτική αξία των ελληνικών επενδυμένων κεφαλαίων αναμένεται να υποχωρήσει, καθώς οι εξαγορές εταιρειών ελληνικών συμφερόντων (Tirana Bank/Τράπεζα Πειραιώς, Ygeia Hospital Tirana/Όμιλος ΥΓΕΙΑ, NBG Albania/Εθνική Τράπεζα) καταγράφονται ως επί το πλείστον στα στοιχεία του γ’ τριμήνου του έτους» όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο.

Γενικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην χώρα κατά το α’ εξάμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν στα 494 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 109 εκ. ευρώ ή 28% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους.

Περίπου το 70% των ξένων κεφαλαίων που εισέρευσαν στη χώρα κατά την εν λόγω περίοδο επενδύθηκαν στον ενεργειακό τομέα, και αφορούν κυρίως στα δύο μεγάλα ενεργειακά έργα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησης, το αλβανικό μέρος του Trans Adriatic Pipeline και την υδροηλεκτρική μονάδα Devoll, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για την πορεία των ξένων επενδύσεων στην Αλβανία μετά την ολοκλήρωση τους.

Η κυριότερη χώρα προέλευσης των ΑΞΕ στην Αλβανία το α ́ εξάμηνο 2018, με εισροές κεφαλαίων ύψους 194 εκ. ευρώ ήταν η Ελβετία, έδρα της Κοινοπραξίας TAG AG, η οποία κατασκευάζει το διερχόμενο από την Αλβανία τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Το συνολικό απόθεμα ελβετικών επενδύσεων στη χώρα ανήλθε πλέον σε 1,1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την Ελβετία τον δεύτερο κυριότερο ξένο επενδυτή στην Αλβανία.

Η Ολλανδία με 101 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση των κυριότερων επενδυτριών χωρών κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, κυρίως λόγω της κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού Devoll από την κρατική νορβηγική εταιρεία Statkraft, μέσω της θυγατρικής της, ολλανδικών συμφερόντων Statkraft Markets BV, αλλά και των επενδύσεων της αγγλο-ολλανδικής πολυεθνικής Royal Dutch Shell στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου.

Οι εισροές κεφαλαίων από την Αυστρία και την Τουρκία κατά το α ́ εξάμηνο 2018 ανήλθαν σε 34 εκ. ευρώ και διοχετεύθηκαν στον υδροηλεκτρικό τομέα, ενώ οι καναδικές επενδύσεις ύψους περίπου 30 εκ. πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την εταιρεία Bankers Petroleum.

Αντίστοιχα, οι επενδύσεις ιταλικών εταιρειών ανήλθαν μόνο στα 16 εκ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό εταίρο και την έκτη σημαντικότερη επενδύτρια χώρα της Αλβανίας.

Συμπερασματικά, η σωρευτική αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους ανήλθε σε 7,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 70% του ΑΕΠ της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ