Πέτρος Μυλωνάς, Head of Southern Europe, LXM Group
Σε μία ιδιαίτερα «φορτωμένη» εβδομάδα οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ επέστρεψαν στην Αθήνα την Τρίτη, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την 4η αξιολόγηση, με στόχο να φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) μέχρι τη συνάντηση του Eurogroup στις 24 Μαΐου. Οι αρχικές διαπραγματεύσεις στο Euro Working Group της Δευτέρας εστίασαν κυρίως στα προαπαιτούμενα, την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και την ανάγκη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά τη λήξη του προγράμματος.
Η ελάφρυνση του χρέους αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα θέματα των πρόσφατων συζητήσεων, με τη Γερμανία να υιοθετεί σκληρότερη στάση και να επιμένει σε κοινοβουλευτική έγκριση πριν χορηγήσει ελάφρυνση του χρέους. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Poul Thomsen, επανέλαβε την θέση του ΔΝΤ, επιμένοντας πως για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα, το Ελληνικό χρέος θα πρέπει να θεωρείται βιώσιμο, υπονοώντας πως είναι αναγκαία μια γενναιόδωρη ελάφρυνση του.
Πρόσθεσε πως για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πριν από τη λήξη του τον Αύγουστο, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το Eurogroup στις 24 Ιουνίου. Ως εκ τούτου, χωρίς ελάφρυνση του χρέους θα υπάρξει η ίδια ασύμμετρη προσέγγιση και η Ελλάδα θα συνεχίζει να υποφέρει σε μακροοικονομικό επίπεδο, με τον ίδιο τρόπο που δεινοπαθεί και εντός συνόρων, δεδομένου ότι οι Ελληνικές συστημικές τράπεζες πρέπει να πιέσουν περισσότερο για την αναδιάρθρωση των δανείων των μικρό-μεσαίων επιχειρήσεων.
Η μετα-μνημονιακή εποχή της Ελλάδας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από δυο προσεγγίσεις: Είτε θα βασιστεί στις διεθνείς αγορές προκειμένου να εφαρμόσει δημοσιονομική πειθαρχία (υπό τη προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι €20 δις ώστε να καλύψει τις ανάγκες τις χώρας μέχρι το 2020), ή/και διαφορετικά οι πιστωτές της χώρας θα πρέπει να συνεργαστούν για να διατηρήσουν κάποια μορφή εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος. Παρόλα αυτά, τα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα των stress tests των Ελληνικών τραπεζών σε συνδυασμό με την αναμενόμενη θετική ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για τη συνολική άρση των capital controls σε μεσοπρόθεσμο χρόνο. Επιπλέον, η προσθήκη προϋποθέσεων για την ελάφρυνση του χρέους με εκ των προτέρων συμμόρφωση δημιουργεί ένα θετικό κλίμα.
Η άποψη μας είναι ότι η αγορά θα αντιδράσει θετικά στην επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδου στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η ελάφρυνση του χρέους, μαζί με τη μετα-μνημονιακή εποπτεία, τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις των οίκων αξιολογήσεων και η περαιτέρω έξοδο στις διεθνείς αγορές, θα δώσουν ισχυρό μήνυμα πως η Ελλάδα επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού.