Δημήτρης Μαλλάς

Για σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ουγγρικών επιχειρήσεων έκανε λόγο ο πρέσβης της Ουγγαρίας, Eric Haupt κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης δικτύωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα στελεχών από εταιρείες και οργανισμούς της χώρας της κεντρικής Ευρώπης.

Μιλώντας σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο κ. Haupt επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετοί τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτός των «έξυπνων» πόλεων και των φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων, όπου η Ουγγαρία έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία. Επίσης, σημαντικές ευκαιρίες υπάρχουν και στο χώρο του τουρισμού, δεδομένου κιόλας ότι η Ελλάδα αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο προορισμό για τους Ούγγρους τουρίστες με περίπου 200 χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρέσβη, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να περάσει σύντομα στην πρώτη θέση ξεπερνώντας την Κροατία που αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο προορισμό.

Ο κ. Haupt αναφέρθηκε ακόμη στο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που υπάρχει στην Ουγγαρία με τη φορολογία να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων για τις εταιρείες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν στη χώρα. Όσον αφορά τους κλάδους που δίνεται μεγαλύτερη έμφαση είναι αυτοί της φαρμακοβιομηχανίας και των ιατρικών μηχανημάτων, της κλωστουφαντουργίας και της αγροδιατροφής.

Η εκδήλωση ήταν μία ευκαιρία πρώτης επαφής της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας με το startup οικοσύστημα που έχει αρχίσει να δημιουργείται στην Ουγγαρία με τη στήριξη της κυβέρνησης. Η τελευταία έχει δημιουργήσει, μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, ένα επενδυτικό fund, ονόματι Hiventures, το οποίο χρηματοδοτεί ιδέες και επιχειρηματικά εγχειρήματα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια δραστηριοποίησης (pre-seed και seed).

Σύμφωνα με τον Almos Mikesy, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Hiventures, το fund έχει χρηματοδοτήσει στα σχεδόν 3 χρόνια λειτουργίας περισσότερα από 250 ιδέες και startups με το ποσό της χρηματοδότησης να κινείται -στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων-μεταξύ 50 χιλιάδων και 1,5 εκατ. ευρώ. Ο κ. Mikesy ανέφερε ακόμη ότι η Hiventures παρέχει υποστήριξη προς τα startups όσον αφορά την εξωστρέφεια τους, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει και επιχειρήσεις από άλλες χώρες που θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στην Ουγγαρία, κάνοντας και αυτός αναφορά στο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Τα κεφάλαια που έχει για τη χρηματοδότηση startups το Hiventures ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ και προέρχονται τόσο από την ΕΕ όσο και από την ουγγρική κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here