Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είναι… ευέλικτοι και αρκετά κινητικοί…

Πρόσωπα με πλούτο άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων μπορούν να αποφασίσουν να μετακινηθούν για διάφορους λόγους, αλλάζοντας….έδρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσελκύονται από ευνοϊκότερους φορολογικούς νόμους ή δραστηριοποίηση σε περιοχές με λιγότερη ρύπανση και έγκλημα. Μερικές φορές, απλά αναζητούν μια αλλαγή τοπίου.

Στο γραφικό αποτυπώνονται δεδομένα από την ετήσια Global Wealth Migration Review που χαρτογραφεί τη μετανάστευση των εκατομμυριούχων του κόσμου και δείχνει με σαφήνεια ποιες χώρες  αποτελούν μαγνήτες για τους πλούσιους του κόσμου και ποιες χώρες βλέπουν μια διέξοδο πλούτου.

Η… πτήση των εκατομμυριούχων

Δεν είναι μυστικό ότι η Κίνα υπήρξε μηχανή δημιουργίας πλούτου τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αν και η χώρα εξακολουθεί να κάνει πολλούς πολίτες της πολύ πλούσιους, περισσότεροι από 15.000 Κινέζοι εξακολουθούν να επιλέγουν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες το 2018.

Ακολουθεί μια ματιά στις κορυφαίες χώρες από εκροές HNWI:

Σε αντίθεση με τη μεσαία τάξη, οι πλούσιοι πολίτες έχουν τα μέσα να φύγουν όταν τα πράγματα “ζορίζουν” στη χώρα τους. Η αύξηση της μετανάστευσης HNWI από μια χώρα μπορεί συχνά να αποτελεί ένδειξη αρνητικών οικονομικών ή κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν.

Αυτό συμβαίνει στην Τουρκία, η οποία συγκλονίστηκε από αστάθεια, μαζικές διαμαρτυρίες και πληθωρισμό που εκτιμάται ότι είναι τριπλάσιο.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Τουρκία έχασε περισσότερους από 4.000 εκατομμυριούχους. Εκτιμάται ότι το 10% των HNWI της Τουρκίας διέφυγαν το 2018, κάτι που ανησυχεί διότι σε αντίθεση με την Κίνα και την Ινδία, η χώρα δεν παράγει νέους εκατομμυριούχους σε σημαντικό αριθμό.

Μαγνήτες εκατομμυριούχων

Τοποθεσίες – όπως η Ελβετία και τα νησιά Cayman – συνεχίζουν να προσελκύουν τους πλούσιους του κόσμου, αλλά καμία χώρα δεν αντιμετωπίζει εισροές HNWI όπως η Αυστραλία, ως ελκυστικός προορισμός για μεταναστευτικούς εκατομμυριούχους. Η χώρα έχει μια ισχυρή οικονομία και θεωρείται ως ένα ασφαλές μέρος για να μεγαλώσει μια οικογένεια. Ακόμα καλύτερα, η Αυστραλία δεν έχει φόρο κληρονομιάς και χαμηλότερο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που μπορεί να την κάνει μια ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα, που ήταν μια από τις χειρότερες αγορές πλούτου της τελευταίας δεκαετίας, βλέπει επιτέλους μια μέτρια εισροή εκατομμυριούχων και πάλι.

Πηγή-γραφικά: visualcapitalist

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ