Ήθελε 2 δισ € τελικά δανείστηκε 3,5 δισ Ευρώ. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 50% των δανειακών αναγκών ολόκληρης της χρονιάς το οποίο καλύφθηκε από την πρώτη έξοδο στις αγορές του 2023.

Στη δημοπρασία των 10ετών ομολόγων του ΟΔΔΗΧ, καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον που είχε ως αποτέλεσμα το ποσό αυτό να υπερκαλυφθεί αρκετές φορές καθώς οι προσφορές άγγιξαν τα 22 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ:

  • το κουπόνι του νέου ομολόγου, που λήγει τον Ιούνιο του 2033, διαμορφώθηκε στο 4,25% (με απόδοση επαναπροσφοράς στο 4,279%).
  • Οι προσφορές των επενδυτών άγγιξαν τα 21,9 δισ. ευρώ.
  • Η έκδοση από μια καλά διαφοροποιημένη βάση επενδυτών, με το 78% να καλύπτεται από διεθνείς επενδυτές, που βρίσκονται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις χώρες της Ιβηρικής.

Η ποιότητα των επενδυτών είναι επίσης ένα στοιχείο που ικανοποιεί τον οργανισμό διαχείρισης χρέους και το οικονομικό επιτελείο. Οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων (fund mangers) στήριξαν στο μεγαλύτερο βαθμό την έκδοση, με μερίδιο 47%. Ακολούθησε η κοινότητα των τραπεζών (27%), ενώ στην τρίτη θέση με αρκετά μικρότερο μερίδιο (11%) συναντάμε τα hedge funds.

Η μεγάλη ζήτηση συνέβαλε στο να συγκρατηθεί το επιτόκιο του ομολόγου στο mid swap +150 μον. βάσης από το mid swap +175 μ.β που ήταν η αρχική εκτίμηση του ΟΔΔΗΧ.

Έτσι το τελικό επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,25%, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο με το επιτόκιο (1,75%) που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία πριν από περίπου ένα χρόνο (22/02/22).

Με την σημερινή έκδοση καλύπτεται περίπου το 50% του δανειακού προγράμματος για φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ στο τέλος Δεκεμβρίου προσδιόρισε το ύψος του δανειακού προγράμματος για φέτος στα 7 δισ. ευρώ έναντι 8,3 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο από τις αγορές το 2022.

Ωστόσο το μειωμένο ποσό κρίνεται επαρκές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το 2023.

Άλλωστε εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων το ελληνικό Δημόσιο αναμένει να εισπράξει φέτος περίπου 4,2 δισ. ευρώ από το RRF, επιπροσθέτως στα Ταμεία του Δημοσίου προβλέπεται να εισρεύσουν άλλα 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις ενώ εκτιμάται ότι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει φέτος από τις καταθέσεις του στις τράπεζες άλλα 2,2 δισ. ευρώ.

Επίσης φέτος ο Προϋπολογισμός προβλέπεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο θα χρειαστεί μόνο 7,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν και θα πρέπει να καταβάλει άλλα 4,7 δισ. ευρώ σε τόκους για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους.

Τέλος, άλλο 1 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί για τη μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων.

Το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει ένα αποθεματικό το οποίο στο τέλος του 2022 έφθανε τα 30,6 δισ. ευρώ από τα 37,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ