Στην νέα εποχή του 5G περνά από σήμερα η Ελλάδα, έπειτα από την υπογραφή των συμβάσεων για την χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, Vodafone, Wind).

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί το πρώτο βήμα για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα δεκαετίας».

Τον λόγο έλαβαν οι επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, της Vodafone Eλλάδος κ. Χάρης Μπρουμίδης και της WIND κ. Νάσος Ζαρκαλής, απαριθμώντας τις επενδύσεις που θα γίνουν προσεχώς.

«Πλέον, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της χώρας που τοποθετείται Ελλάδα μεταξύ των λίγων χωρών στον κόσμο που διαθέτουν 5g δίκτυα σε λειτουργία», δήλωσε ο κ. Τσαμάζ. «Ο όμιλος ΟΤΕ, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να επενδύει δυναμικά, έχοντας ήδη καταβάλει τα 123 εκατ. ευρώ για το φάσμα, ποσό που έρχεται επιπλέον του ποσού των επενδυτικού προγράμματος του ομίλου των 2 δισ. ευρώ. Ήδη υπηρεσίες 5ης γενιάς είναι διαθέσιμες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και άλλες πόλεις της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το δίκτυό μας. Πολύ σημαντικός είναι και ο παράγοντας της αδειοδότησης των κεραιών και όσο πιο γρήγορη είναι αυτή τόσο πιο γρήγορη θα είναι και η επέκταση των δικτύων. Πιστεύω ότι η ΕΕΤΤ θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Κερδίζοντας τη μάχη του 5G μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

“Η τεχνολογική αλλαγή έρχεται για να μεταβάλει ριζικά το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των χωρών. Αυτό που θα φέρει το 5G είναι μια ψηφιακή κοινωνία που εμείς σαν Vodafone θέλουμε να είναι μια ψηφιακή κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους”, σημείωσε ο κ. Μπρουμίδης. Είπε ακόμη πως η Vodafone ξεκίνησε τη λειτουργία του δικτύου 5G το οποίο θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχει εκπονήσει για την πενταετία.

Ο κ. Ζαρκαλής ανέφερε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες έχει γίνει καθολικά αποδεκτό «ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ο βασικός πυλώνας για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα γι’ αυτό που λέμε ψηφιακή σύγκλιση. Η Wind επενδύει 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε υποδομές νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή και είναι μία μοναδική ευκαιρία για εμάς να παράξουμε αξία για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Εφεξής, θα χρειαστεί και η περαιτέρω συνδρομή του υπουργείου και της ρυθμιστικής αρχής στο στήσιμο των δικτύων 5G, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις που προγραμματίζουμε».

Διαβάστε επίσης:

Πόσα κερδίζει το ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία για το 5G;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here