Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία βρίσκεται μεταξύ των επικρατέστερων ΜΚΟ για το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας, με την αντικαπνιστική δράση SmokefreeGreece. 

Στην τελική ευθεία έχει μπει ο διαγωνισμός «EU Health Award» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την Κομισιόν, επιβραβεύοντας καινοτόμες δράσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στον τομέα της υγείας. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων ορθών πρακτικών τις οποίες εφαρμόζουν οι ΜΚΟ σε διάφορους υγειονομικούς τομείς, και οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρότυπα για το μέλλον.

Φέτος, ο διαγωνισμός εστιάζει στην ανάδειξη των 3ών καλύτερων αντικαπνιστικών project στην Ευρώπη.

Μετά από αξιολόγηση όλων των υποψήφιων δράσεων, η ειδική επιστημονική Επιτροπή της Κομισιόν επέλεξε τις 10 επικρατέστερες. Σε αυτές συγκαταλέγεται η αντικαπνιστική δράση SmokefreeGreece της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), η οποία αφορά σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε και ακολουθεί τα τελευταία 5 χρόνια σε μαθητές ηλικίας 10-17 ετών.

Στοιχεία αναφέρουν πως οι 9 στους 10 καπνιστές δοκιμάζουν για πρώτη φορά το κάπνισμα πριν την ηλικία των 18, ενώ ο εθισμός στη νικοτίνη από την εφηβική ηλικία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό καθοριστικό παράγοντα μακροπρόθεσμου εθισμού. Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη για προληπτική παρέμβαση στους νέους, και κυρίως στην προεφηβική ηλικία.

Στη βάση αυτή ξεκίνησε το 2009 η πρωτοβουλία SmokefreeGreece από το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της ΕΑΕ και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Το έργο περιλαμβάνει μια σειρά από συντονισμένες δράσεις με κύριο στόχο τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα και την πρόληψη έναρξής του στην εφηβική ηλικία και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Behrakis Foundation της Βοστώνης, ΗΠΑ.

 

Περισσότερα στο Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here