Καθώς ο πληθωρισμός έχει “κλονίσει” την ελληνική αγορά ακινήτων, πολλοί υποψήφιοι αγοραστές προβληματίζονται για το εάν αν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν στο ελληνικό real estate.

Η Τόνια Κοκκόλη, από την κτηματομεσιτική εταιρεία eXp Realty, μίλησε στον αυστραλιανό Neos Cosmos και εξήγησε γιατί η αγορά στην Ελλάδα αποτελεί μια καλή επενδυτική ευκαιρία.

«Το real estate στην Ελλάδα είναι πιο προσοδοφόρο από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – και το real estate θεωρείται ο πιο κερδοφόρος κλάδος στην Ελλάδα», ανέφερε η κα Κοκκόλη, η οποία ασχολείται επαγγελματικά με την αγορά και πώληση ακινήτων τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ελλάδα.

Η ίδια τόνισε ότι η σταθερότητα της Ελλάδας στην επενδυτική αγορά συνεπάγεται «καλές δυνατότητες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια», προσθέτοντας ότι «οι ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες θα συνεχίσουν να ανεβάζουν την ελληνική οικονομία».

Η εξέλιξη του ελληνικού real estate

Το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας σημείωσε υψηλά νούμερα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ιδίως όσον αφορά τις άδειες επιχειρήσεων και τις αποζημιώσεις. Η οικονομική αποσταθεροποίηση και η αβεβαιότητα που επέφερε η πανδημία προκάλεσε προβληματισμό στους υποψήφιους επενδυτές.

Ωστόσο, η κα Κοκκόλη δηλώνει αισιόδοξη για τις επενδυτικές δυνατότητες της Ελλάδας σήμερα.  Βλέπει την πρόκληση της πανδημίας «ως ευκαιρία για αλλαγή» και πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει εξαιρετική ανθεκτικότητα και «μοναδική ευελιξία στη συνολική εικόνα της αγοράς».

Η χώρα έχει μετατραπεί σε «ελκυστικό προορισμό», χάρη στον τουρισμό.

Επιπλέον, οι ψηφιακές πλατφόρμες κατέστησαν δυνατή την εξ αποστάσεως εργασία, με «χαμηλότερο λειτουργικό κόστος», γεγονός που έχει καταστήσει την Ελλάδα «πιο φιλικό προς τις επενδύσεις προορισμό», με «εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες».

«Με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και άφθονη φυσική ομορφιά, η χώρα αποτελεί αναμφίβολα αντικείμενο θαυμασμού για όσους την επισκέπτονται», προσθέτει.

Αυτό που έχει επίσης ωφελήσει πολύ τη χώρα είναι η προηγμένη τεχνογνωσία των ελληνικών εταιρειών στα ταξίδια και τη φιλοξενία, που προωθούν «δελεαστικά» πακέτα και προσφορές για τους ταξιδιώτες.

Περιοχές με μεγάλες προοπτικές

Αναμφίβολα, τα νησιά επιδεικνύουν σταθερά «ισχυρές επιδόσεις» λόγω του τουρισμού, και «η Αθήνα μαζί με τις αστικές περιοχές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται», ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που έφερε η πανδημία φαίνεται να είχαν θετικό αντίκτυπο στην Περιφέρεια.

«Οποιαδήποτε ύφεση θα είναι πιθανώς βραχυπρόθεσμη», είπε, και εκτίμησε ότι η απόδοση της επένδυσης θα συνεχίσει να κυμαίνεται γύρω από το 8-10%.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Κύπρος καθώς και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πρόσφατα επιδείξει ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, τόνισε η κα Κοκκόλη.

Εμπόδια

Αυτό που εμποδίζει τους υποψήφιους αγοραστές να επενδύσουν σε ακίνητα στην Ελλάδα είναι «η μη γνώση της βασικής νομοθεσίας για την ιδιοκτησία ακινήτων».

«Συμβουλεύω τους επενδυτές να επιλέξουν μια διεθνή εταιρεία που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες με καταρτισμένα και έμπειρα στελέχη στον τομέα του real estate, προσφέροντας ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών» ανέφερε η κτηματομεσίτρια.

Η ίδια θεωρεί ότι τόσο η γραφειοκρατία, όσο και η ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι σημαντικό να γίνονται με μεγάλη προσοχή, καθώς οποιαδήποτε παραπληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει σε λάθος επιλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ