Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια του προγράμματος διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ  αποκάλυψε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

H κίνηση υπογραμμίζει την πρόοδο της χώρας στην ανάκαμψη από την κρίση χρέους.

Η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής ενός πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010.

Η κίνηση αυτή, η οποία καλύπτει αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028, αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο ανάπτυξης για το 2024 στο 2,5% από προηγούμενη εκτίμηση για 2,9%, η χώρα όμως σημειώνει επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • «Υπήρχε πραγματική όρεξη για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία»
  • «Η αγορά φάνηκε να πιστεύει τους μακροπρόθεσμους στόχους μας και επίσης να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και εδώ για να μείνει μακροπρόθεσμα».

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αλλά  αναμένεται να μειωθεί στο 152,7% του ΑΕΠ φέτος, από το υψηλό 207% το 2020.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι τάσεις θα συνεχιστούν.

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το θετικό μομέντουμ και έχει προχωρήσει στις πρωτοβουλίες ιδιωτικοποιήσεων. Από τον Οκτώβριο, το κράτος έχει εκποιήσει πλήρως τις συμμετοχές του σε τρεις μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς και τώρα ετοιμάζεται να πουλήσει το σύνολο ή μέρος του εναπομείναντος μεριδίου του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Το κράτος εξακολουθεί να κατέχει ένα 18% στην Εθνική Τράπεζα και

  • « θα κάνουμε κάτι το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς»

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε επίσης τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή των τελευταίων δεκαετιών, με την εισαγωγή μειοψηφικού μεριδίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα και ο Ομιλος Λάτση πούλησαν ένα συνδυασμένο μερίδιο 11% στη Helleniq Energy Holdings έναντι 235,3 εκατ. ευρώ και ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «άμεσα σχέδια» για περαιτέρω πωλήσεις στην εταιρεία.

Εκμεταλλευόμενη την ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία Covid-19, η Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάρτιο μια διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Λαυρίου. Κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στα δημοφιλή κυκλαδίτικα νησιά, το λιμάνι είναι κατάλληλο για τουριστική ανάπτυξη, με τη λειτουργία τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και μαρίνας για σκάφη αναψυχής. Οκτώ όμιλοι δήλωσαν ενδιαφέρον τον Μάιο για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της λιμενικής αρχής.

Όσον αφορά τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ελλάδας, τη ΔEΗ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το μερίδιο 34% που κατέχει.ς.