Ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ δημιουργεί το Ίδρυμα Ωνάση. Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο παρουσίασε χθες το Ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο της διαρκούς προσφοράς του στην Υγεία.
Το νοσοκομείο θα είναι αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει και την πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης αποκλειστικά για παιδιά στην Ελλάδα, το Ωνάσειο Παίδων, στο οποίο θα προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στην Παιδοκαρδιολογία & Παιδοκαρδιοχειρουργική. Ένα Κέντρο με ειδική μέριμνα και για τον ανασφάλιστο ασθενή. Ένα νοσοκομείο για όλους.
Σε συνεργασία τόσο με την Πολιτεία, όσο και με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), οι προσπάθειες του Ιδρύματος απέδωσαν τελικά καρπούς και με την ψήφιση του σχετικού Σχεδίου Νόμου στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής, μπήκαν οι βάσεις ώστε δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), σε 3 χρόνια από την έναρξη των εργασιών, να δημιουργηθεί ένα δεύτερο νοσοκομείο αφιερωμένο στις μεταμοσχεύσεις.
Μάλιστα, στο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα στεγάζονται και τα νέα γραφεία του ΕΟΜ, γεγονός που θα συμβάλλει ακόμα πιο πολύ στη βέλτιστη και ευέλικτη λειτουργία του τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.
Το μεταμοσχευτικό κενό
«Η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην Υγεία. Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών, το περιορισμένο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και η απουσία εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα υγείας, που επιδρά ανασταλτικά στη δωρεά οργάνων, είναι παράγοντες που κρατούν τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλά επίπεδα», σημειώνεται από το Ίδρυμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ενδεικτικά, το 2016 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας μόνο 151 μεταμοσχεύσεις, όταν σε ευρωπαϊκές χώρες πληθυσμιακά συγκρίσιμες, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, οι μεταμοσχεύσεις ανήλθαν σε 1.032 και 846 αντίστοιχα. Από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφερθήκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, πραγματοποιήθηκαν 696 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο στο εξωτερικό, γεγονός που επιφέρει τεράστιο ψυχικό κόστος στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και οικονομικό για την Πολιτεία.
Virus.com.gr