Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα της Δυτικής Ευρώπης στα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας, ενώ η Ιταλία είναι η φθηνότερη.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Telecompaper για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που εξειδικεύεται σε αναλύσεις και έρευνες για την αγορά τηλεπικοινωνιών, η Ιταλία είναι η φθηνότερη αγορά για όσους επιθυμούν ένα συμβόλαιο κινητής εξαιτίας της εισόδου του γαλλικού ομίλου Iliad που οδήγησε σε αύξηση του ανταγωνισμού. Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, οι πάροχοι προσθέτουν ολοένα και περισσότερα δεδομένα στο ίδιο συμβόλαιο κινητής χωρίς σημαντικές αυξήσεις τιμών.

Η μελέτη της Telecompaper επικεντρώνεται:
  • στο λεγόμενο συνολικό κόστος (Total Cost of Ownership – TCO) των συμβολαίων κινητής τηλεφωνίας, τόσο με επιδότηση όσο και χωρίς επιδότηση συσκευής, και συγκρίνει τις χαμηλότερες και τις μέσες τιμές των προσφορών, σε όρους αγοραστικής δύναμης (PPP – Purchaching Power Parity).
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Ιταλία ήταν η μοναδική χώρα με χαμηλές τιμές σε όλες τις συγκρίσεις, ενώ η Δανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Βρετανία εντάσσονται στις σχετικά φθηνές αγορές (με μέσο κόστος συμβολαίου κάτω από τον μέσω όρο 16 χωρών της Ε.Ε.).
Αντίθετα, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θεωρούνται ακριβές, αλλά μόνο η χώρα μας είναι ακριβότερη, με βάση το συνολικό κόστος, και στους τέσσερις δείκτες που χρησιμοποίησε η Telecompaper.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι δυνατότητες επιλογών των καταναλωτών περιορίστηκαν καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών μειώνουν τα πακέτα συμβολαίων που προσφέρουν. Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνονται τα συμβόλαια τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερους όγκους δεδομένων. Σχεδόν το 60% των συμβολαίων στην Ευρώπη προσφέρουν σήμερα τουλάχιστον 5 GB δεδομένων (data), ενώ πέρυσι το ποσοστό ήταν 50%.
Το θετικό στοιχείο είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερους όγκους δεδομένων χωρίς σημαντική αύξηση τιμών.
Για λόγους σύγκρισης, σε σχέση με τα πακέτα που προσφέρονται στην Ελλάδα, σήμερα το μέσο συνολικό κόστος (TCO) ενός συμβολαίου με περισσότερα από 1.000 λεπτά δωρεάν συνομιλίας ανά μήνα και περισσότερα από 10 GB data ανέρχεται σε 29 ευρώ (σε όρους αγοραστικής δύναμης) από 36 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Στην Ιταλία, που είναι και η φθηνότερη αγορά, το συνολικό κόστος του ίδιου πακέτου περιορίζεται σε μόλις 15 ευρώ.
Όπως έχουν υποστηρίξει πολλές φορές οι διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, το τέλος κινητής τηλεφωνίας ανεβάζει σημαντικά το κόστος για τους Ελληνες καταναλωτές. Οι τελευταίοι επιβαρύνονται και από δύο άλλα «ειδικά τέλη» στο συνολικό κόστος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, το «τέλος σταθερής τηλεφωνίας» και το «τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here