Έλλη Γλύτσου, CFE: Networking specialist, CEO of BNI Greece

Έχει σπουδάσει Μουσική και Ιστορία της Τέχνης και έχει διατελέσει στέλεχος σε δημοτικές επιχειρήσεις πολιτισμού, αλλά και σε προγράμματα βιωσιμότητας σε δήμους και πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ξεχωρίζει τη ζωή της σε διακριτές δεκαετίες, στις οποίες αξιοποιεί την εμπειρία και πορεία της, ανοίγοντας νέους δρόμους, χωρίς να φοβάται άγνωστα μονοπάτια και τομείς ανεξερεύνητους.

Είναι η επιτομή της μαχητικότητας και της τόλμης, σκέφτεται πάντα μπροστά, είναι εργατική και της αρέσει να δημιουργεί αξία για τους άλλους. Σε κάθε ευκαιρία, φροντίζει να μιλάει για θετικότητα και ανάπτυξη. Το 2014, έφερε την ΒΝΙ στην Ελλάδα. Φέτος, γιορτάζει την πρώτη δεκαετία επιχειρηματικής δικτύωσης και το επίτευγμά της να καθιερώσει τον παγκόσμιο οργανισμό ΒΝΙ και στη χώρα μας.

Τι είναι η ΒΝΙ; Και γιατί αναφέρεστε σε αυτήν σαν μέθοδο;

Η ΒΝΙ (Business Network International) είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος οργανισμός επιχειρηματικής δικτύωσης. Άνθρωποι βοηθούν ανθρώπους, και όλο αυτό γίνεται με ένα πρόγραμμα ανταλλαγής επαγγελματικών συστάσεων μεταξύ των μελών μιας επιχειρηματικής ομάδας.

Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η μέθοδος;

Στην επιχειρηματικότητα υπάρχει ένα κενό. Ενώ υπάρχουν πάρα πολλά συστήματα γύρω από την πώληση και τη στρατηγική πωλήσεων, δεν υπάρχει κανένα σύστημα γύρω από τη στρατηγική συστάσεων.

Μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε τοπικές μικρομεσαίες αγορές 72 χωρών, σε δείγμα 60.000 ιδιοκτητών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της αγοράς, το 98% δήλωσε πως οι επαγγελματικές συστάσεις είναι το πιο αποτελεσματικό, φθηνό και γρήγορο μέσο ανάπτυξής τους. Με τις συστάσεις η επιχείρηση έχει και υψηλότερο conversion, αλλά και πιο διασφαλισμένο retention πελατών.

Από την άλλη, ενώ στην αγορά υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από την επιχειρηματικότητα, το leadership, τον δημόσιο λόγο ή τα people skills, δεν υπάρχει κάποιο σύστημα που να τα περιλαμβάνει στη μορφή καθημερινής βιωματικής συνεργασίας, ώστε να είναι εφικτό κάποιος να τα ενσωματώσει στην καθημερινή του ανάπτυξη. Η ΒΝΙ κάνει ακριβώς αυτό: βοηθάει ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην ανάπτυξη.

Τι ήταν αυτό που σας κινητοποίησε ώστε να φέρετε την ΒΝΙ στην Ελλάδα;

Στα τριάντα μου, μετά από την πορεία μου σε καλλιτεχνικά project, αποφάσισα να επεκτείνω τους ορίζοντές μου στην επιχειρηματικότητα. Η προσωπική μου εμπειρία από το μηδέν στο πρώτο εκατομμύριο τζίρου ήταν για μένα το “reason why” της απόφασής μου να φέρω τη μέθοδο ΒΝΙ στη χώρα μας.

Έχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε τη δικτύωση με τον τύπο του εξωστρεφή. Ισχύει αυτό στη συστηματική δικτύωση; Και αν ισχύει, ποιοι είναι περισσότερο χαρισματικοί στη δικτύωση, οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Οι εξωστρεφείς κουράζονται λιγότερο από τους εσωστρεφείς όταν βρίσκονται με πολύ κόσμο, αλλά ακριβώς επειδή δεν κουράζονται, δεν εστιάζουν. Οι σχέσεις δημιουργούνται και καλλιεργούνται εκεί όπου ο άνθρωπος εστιάζει. Δεν μπορείς να μπεις σε έναν χώρο με εκατό ανθρώπους και να ελπίζεις ότι αύριο θα ξεκινήσεις σχέσεις με όλους. Επίσης, στην ΒΝΙ, το μέλος μας εστιάζει στην καλλιέργεια των σχέσεων με τους ανθρώπους που ο ίδιος έχει επιλέξει, στοχευμένα. Άρα, εντός ΒΝΙ, όλοι οι τύποι ανθρώπων δημιουργούν σχέσεις και διάδραση με τον ρυθμό και τον τρόπο που νιώθουν άνετα.

Οι άντρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες στην ΒΝΙ, ακριβώς με τα ποσοστά που παρατηρούμε και στην επιχειρηματικότητα. Δεν τίθεται θέμα χαρισματικού ανθρώπου, είναι καθαρά θέμα κοινωνικό. Η επιχειρηματική δικτύωση είναι καλλιέργεια ανθρώπινων σχέσεων, άρα απαιτεί χρόνο. Μια γυναίκα επιχειρηματίας, που παράλληλα είναι μητέρα και σύζυγος, στις περισσότερες κοινωνίες, αναζητά χρόνο να αφιερώσει στην καλλιέργεια των εσωτερικών σχέσεων στην οικογένεια.

Στο σημείο αυτό, θέλω να δηλώσω τον προσωπικό μου σεβασμό σε κάθε μητέρα-ηγέτη ενός οικογενειακού οικοσυστήματος που παράγει σωστές και γερές κοινωνίες, αρχές και τους αυριανούς πολίτες. Με αυτήν την έννοια, στην ΒΝΙ έχουμε λιγότερες γυναίκες. Όμως οι γυναίκες είναι πιο αποτελεσματικές στη δικτύωση, ίσως γιατί έχουν μάθει να ακούν περισσότερο από όσο μιλούν.

Αυτός που μιλάει δεν χτίζει σχέσεις όσο αυτός που ακούει. Επίσης, όταν ακούς τους ανθρώπους, ανακαλύπτεις τις ανάγκες τους, άρα μπορείς πιο εύκολα να γίνεις αυτός που τους προσφέρει λύσεις, χρησιμοποιώντας το δίκτυό σου.

Τι κάνει η ΒΝΙ ως οργανισμός, και εσείς προσωπικά, για την κατάργηση των κοινωνικών στερεοτύπων και τις διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων;

Ως γυναίκα και ως leader του οργανισμού στη χώρα μας, δίνω τις δικές μου καθημερινές μάχες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για το θέμα των ίσων ευκαιριών. Θα ήθελα να μοιραστώ μεταξύ σας δύο μόνο πληροφορίες: η πρώτη είναι ότι στα σαράντα χρόνια ιστορίας του οργανισμού ΒΝΙ, για πρώτη φορά, διορίστηκε γυναίκα CEO, η εξαιρετική και επιτυχημένη Mary Thompson. Και δεύτερη πληροφορία ότι έχω προσωπικό στοίχημα εντός του 2024 να λανσάρω μια γυναικεία επιχειρηματική ομάδα, μια ομάδα της οποίας εμπνευστές και ιδρυτικά στελέχη θα είναι γυναίκες επιχειρηματίες.

Ποιο πιστεύετε, από την εμπειρία σας, ότι αποτελεί το νούμερο ένα εφόδιο στην επιχειρηματικότητα; Είναι οι καλές σπουδές ή οι καλές επαφές;

Οι σπουδές διαμορφώνουν ένα πρώτο σετ γνώσεων και ίσως τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αυτό που θα επιτύχουμε όμως χρειάζεται τις σωστές διαδράσεις με τους σωστούς ανθρώπους. Οι απλές επαφές δεν δημιουργούν διάδραση. Η καλλιέργεια των επαφών δημιουργεί σχέσεις.

Πιστεύω ότι το δίκτυό μας αποτελεί το κυριότερο εφόδιο για την επιχειρηματική επιτυχία.

Δομημένη και συστηματική διάδραση με άλλους επιχειρηματίες, με άλλους ανθρώπους, που και αυτοί πετυχαίνουν, προσπαθούν, βρίσκονται στην ίδια αγορά και στηρίζει ο ένας τον άλλο. Αυτό κάνουμε στην ΒΝΙ, τοπικά και παγκοσμίως, φέρνοντας κοντά, κάθε μέρα, εκατομμύρια ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε αναπτυξιακά business meetings που γίνονται σε 80 χώρες του κόσμου.