Η Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, ως χάρτης αποφυγής του ναρκοπεδίου

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Πέντε μέρες πριν την Κυριακή των κρισιμότερων εκλογών της δεκαετίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεπής στα καθήκοντά του, δημοσιεύει την εξαμηνιαία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.

Με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, με αριθμούς και γεγονότα, η Έκθεση χαράζει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, ανεξαρτήτως χρώματος και ιδεολογίας.

Τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη, με έκπληξη θα διαπιστώσουν ότι ο «φίλος του ΔΝΤ», ο «ανάλγητος κεντρικός τραπεζίτης», ο «μπακάλης της οδού Πανεπιστημίου», δεν εισηγείται στην επόμενη κυβέρνηση -όποια κι αν είναι αυτή- τη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων και την επιβολή νέας λιτότητας.

Αντιθέτως, ο Γιάννης Στουρνάρας καλεί την επόμενη κυβέρνηση της χώρας να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην τόνωση των επενδύσεων, στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό αλλά και στις μειώσεις φόρων και εισφορών ώστε να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό δεν σημαίνει πως το δημοσιονομικό ναρκοπέδιο που έχει φυτέψει τους τελευταίους μήνες η απερχόμενη κυβέρνηση δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει μετρήσει ότι οι «γενναιόδωρες προεκλογικές παροχές» του κυβερνώντος κόμματος οδηγούν σε συρρίκνωση του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,9% έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν θα «γράψει 2» όπως συνηθίζει να λέει ο Πρωθυπουργός αλλά κατά την εκτίμηση της ΤτΕ θα φτάσει μέχρι το 1,9%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζει το αυτονόητο που τα προηγούμενα 5 χρόνια ήταν αδιανόητο:

• Η λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα δεν έρχεται ούτε με την επιβολή νέων φόρων ούτε με τη χορήγηση επιδομάτων ούτε φυσικά με διορισμούς ημετέρων στο Δημόσιο «για να αυξηθεί η κατανάλωση».

Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας πρέπει να ανοίξει τις πόρτες για να υποδεχθεί επενδύσεις και να κλείσει τους διαδρόμους της εγχώριας διαπλοκής ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Μόνο με επενδύσεις, μειώσεις φόρων και εισφορών, μπορεί να μεγαλώσουν τα κομμάτια της πίττας που θα μοιραστούν οι Έλληνες.

Η ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφει μία προς μία τις δημοσιονομικές παγίδες που έχει στήσει φεύγοντας η απερχόμενη κυβέρνηση.

Λειτουργεί ως χάρτης ναρκοπεδίου για να αποφύγει η επόμενη κυβέρνηση τις εκρήξεις και να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην αναπτυξιακή προοπτική….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here