Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας των 27 κρατών – μελών θα προσπαθήσει να αναζητήσει πανευρωπαϊκές λύσεις για να αντιμετωπίσει την έκρηξη τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Τσεχία, ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, θα ανακοινώσει την Σύνοδο, με τη σύμφωνη γνώμη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα είχε αναφέρει ότι θα μπορούσε να συζητηθεί ένα πλαφόν στις τιμές.

Είναι πολλές οι χώρες μέλη της ΕΕ που ζητούν κοινή προσέγγιση του ζητήματος καθώς οι μεμονωμένες χώρες της Ένωσης δεν μπορούν να αντέξουν τα εκτιναγμένα ενεργειακά κόστη μόνο με εθνικά μέτρα.

Η Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες, με το κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος να οδηγεί σε πρωτοφανή για τη σύγχρονη εποχή επίπεδα τον πληθωρισμό, υπονομεύοντας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και απειλώντας να οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση, καθώς η Ρωσία περικόπτει τις ενεργειακές προμήθειες, έξι μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

  • Μια αποτυχία ελέγχου της κρίσης θα οδηγούσε σε κοινωνική αναταραχή και πολιτικές ανατροπές, εάν υπάρξουν φαινόμενα μπλακάουτ ή αδυναμίας θέρμανσης κατοικιών τον χειμώνα.

Η ΕΕ έχει ήδη δεσμεύσει ήδη πόρους 280 δισ. ευρώ για την ελάφρυνση του οικονομικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωστόσο η βοήθεια αυτή κινδυνεύει να αποδειχθεί μικρή για το μέγεθος της κρίσης.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας της Τσεχίας ανέφερε ότι αναζητεί κατάλληλη ημερομηνία για τη σύνοδο, η οποία πρέπει να διεξαχθεί “το συντομότερο δυνατό”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here