Έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στις 9.30, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Aργά χθες το βράδυ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν απευθύνθηκε με μακροσκελέστατο διάγγελμα στον Ρωσικό λαό καταλήγοντας με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αυτονομημένων περιοχών της Ουκρανίας, τις Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Σήμερα το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
- «Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτήν την Ενεργειακή Κρίση.
- Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση ζητά σταθερά από όλα τα όργανα της Ένωσης τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα διαθέσει τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ για το 2022 προκειμένου να στηριχτούν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προφανώς θα ασχοληθεί με τις έκτακτες εξελίξεις στην Ουκρανία και ο κ. Σκρέκας θα συμμετάσχει προκειμένου να εξεταστεί η παράμετρος της ενεργειακής ασφάλειας.
- Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη του πρωθυπουργού.
Την περασμένη εβδομάδα στις 14 Φεβρουαρίου, είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία παρουσία στενών συνεργατών του και ενεργειακών παραγόντων της αγοράς.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών της χώρας.
Σύμφωνα με τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων και είχαν παρουσιαστεί στη σύσκεψη της 14ης Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ακραίες επιπτώσεις θα πρέπει η Μόσχα να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου του αγωγού TurkStream, μέσω του οποίου το αέριο της Gazprom φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί κατεβαίνει στο δικό μας δίκτυο μεταφοράς. Κάτι που προς το παρόν μοιάζει απίθανο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χώρα μας σύμφωνα με τα διάφορα σενάρια απώλειας του ρωσικού αερίου, καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες τόσο από τον αποθηκευτικό χώρο LNG στη Ρεβυθούσα όσο και από τον αγωγό TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Ήδη η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει κινηθεί για τη δέσμευση και άλλων φορτίων LNG.
Στη σύσκεψη εκείνη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θανάσης Ντόκος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης.
Από πλευράς θεσμικών παραγόντων της αγοράς, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάσης Δαγούμας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος.