Φρένο στις κερδοσκοπικές πιέσεις των Ευρω-Ομολόγων του Νότου, έβαλε ξαφνικά η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde.

Ανακοινώθηκε έκτακτη ad hoc συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ECB, «για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς».

  • Αμέσως μετά την ανακοίνωση του έκτακτου Δ.Σ. της ΕΚΤ αποκλιμακώθηκαν ραγδαία οι αποδόσεις των ομολόγων του Νότου.

Η απόδοση στο ιταλικό 10ετές μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης, κάτω από το 4%. Το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς μειώθηκε στις 324 μονάδες βάσης, παραμένοντας σε κάθε περίπτωση υψηλό, καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα κόστη δανεισμού στην ευρωζώνη θα παραμείνουν σε λογικά πλαίσια.

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς μειώθηκε στο 4,554% κατά 2,32%, ενώ το σπρεντ επίσης αποκλιμακώθηκε. Χθες η απόδοση ξεπέρασε το 4,7% καταγράφοντας μία αύξηση της τάξεως των 300 μονάδων βάσης (ή 3% από την αρχή του έτους). Η απόδοση του 5ετούς ξεπέρασε το 3,65%

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις από Σεπτέμβριο.

Το ευρώ ενισχύθηκε έως και 0,6% στο 1,0475 ανά δολάριο, μετά την ανακοίνωση της συνεδρίασης.

  • «Το γεγονός ότι το ευρώ ανακάμπτει θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ελπίζουν να λάβουν περισσότερες λεπτομέρειες για οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Valentin Marinov, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole CIB στο Λονδίνο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here