Στα 18,3 εκατ. ευρώ φτάνει η έκτακτη ενίσχυση για τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ καθώς και στους μεμονωμένους μεταφορείς άγονων γραμμών που ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια του 29ου ετήσιου συνεδρίου των αστικών ΚΤΕΛ που εξελίχθηκε στη Λαμία. Όπως μάλιστα υπογράμμισε ο υπουργός, η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και με αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν οι ανάγκες που προέκυψαν λόγω της αυξημένης τιμής των καυσίμων μέσα στην προηγούμενη χρονιά.

Ο κ.Σταϊκούρας διευκρίνισε πως «με βάση το θεσμικό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων, το Υπουργείο απέστειλε εγκαίρως -στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- τεκμηριωμένες απαντήσεις, σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης» για να συμπληρώσει: «Ως αποτέλεσμα, η τελική εγκριτική πράξη αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ώστε στη συνέχεια να εκκινήσει -άμεσα- η διαδικασία εκταμίευσης προς τους δικαιούχους της ενίσχυσης. Η χορήγηση της έκτακτης αυτής ενίσχυσης συνιστά μια έμπρακτη υποστήριξη της Πολιτείας στον κρίσιμο για τις μεταφορές και την εθνική οικονομία παραγωγικό κλάδο των συγκοινωνιών, ο οποίος κλήθηκε πέρυσι να αντιμετωπίσει το αυξημένο μέχρι και 65% κόστος καυσίμων, ως συνέπεια της κρίσης στην Ουκρανία».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκπρόσωποι των αστικών ΚΤΕΛ από όλη τη χώρα αναφέρθηκαν σε μία σειρά από ζητήματα τα οποία απασχολούν και τα οποία έχουν οικονομικές επιπτώσεις στα αστικά ΚΤΕΛ ενώ υποστήριξαν ότι είναι η πρώτη φορά που μετέχει υπουργός σε τόσο άμεσο διάλογο μαζί τους.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο 29ο συνέδριο των αστικών συγκοινωνιών που εξελίχθηκε στο αμφιθέατρο του βιοκλιματικού κτιρίου της ΔΕΥΑ της Λαμίας, η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών που είναι και αρμόδια για τις μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε: «Γνωρίζουμε καλά ότι η απρόσκοπτη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες και γι’ αυτό είμαστε σταθερά αρωγοί στο έργο σας. Το αποδεικνύουμε στην πράξη με την πολιτική μας, στην οποία εντάσσεται και η επικείμενη καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 18,3 εκατομμυρίων ευρώ σε αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε., καθώς και σε μεμονωμένους μεταφορείς ή επιχειρήσεις που εξυπηρετούν άγονες γραμμές νήσων. Ως αρμόδια υφυπουργός για τις Μεταφορές διαβεβαιώνω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στο σύνολό της, είμαστε στη διάθεσή σας για να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τον κλάδο, προς όφελος των πολιτών, τους οποίους όλοι μας υπηρετούμε».

Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από την κυρία Αλεξοπούλου και τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Αστικών και Υπεραστικών Συγκοινωνιών προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα και τις αδυναμίες του κλάδου. Στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συμμετείχαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.) και πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, Μιχάλης Σακελλαρίου, το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.) και πρόεδρος του Σταθμού Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, Ιωάννης Λάμπρου, το μέλος του ΔΣ της Π.Ο.Α.Υ.Σ. και πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Βόλου Δημήτρης, Κολυνδρίνης, ο γενικός γραμματέας της Π.Ο.Α.Σ. και πρόεδρος στο Αστικό ΚΤΕΛ Κατερίνης, Αριστείδης Οφίδης και ο Νίκος Γούλας, ταμίας στο ΔΣ της Π.Ο.Α.Σ. και πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Λαμίας.