Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα των οποίων οι αποδόσεις έχουν ανέβει καθώς οι αγορές προεξοφλούν το αντίθετο. Καθώς οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το αρνητικό σενάριο, η JP Morgan προτείνει επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Η ανάλυση της JP Morgan εκδίδεται ενόψη της κρίσιμης Πέμπτης  όταν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το PEPP και την αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων σε περίπτωση που ανακοινώσει την κατάργησή του στο τέλος Μαρτίου 2022.

Τα ελληνικά ομόλογα σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων APP μετά από τη λήξη του PEPP, αλλά η JP Morgan δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, δηλώνοντας ότι η στήριξη της ΕΚΤ θα συνεχιστεί.

Ο οίκος προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη ένα επιπλέον ποσό που θα προστεθεί στις αγορές τίτλων τις οποίες ήδη κάνει στο πλαίσιο του APP κάθε μήνα (ώστε αυτές να ανέλθουν στο συνολικό ποσό των 40 δισ. ευρώ/μήνα) έως τα τέλη του 2022 αλλά και μικρές αλλαγές στις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του PEPP.

«Η υψηλή πιθανότητα να εξαιρεθούν τα ελληνικά ομόλογα από τις αγορές τίτλων μετά το PEPP έχει ήδη προεξοφληθεί», σημειώνει η JP Morgan. Και προσθέτει: «Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, ακόμα και στον μετά-το-PEPP κόσμο».

Η JP Morgan πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να έχει παρουσία στην αγορά των ελληνικών ομολόγων και αναφέρει δύο σενάρια:

*Ένταξη των ελληνικών τίτλων σε ειδικό πρόγραμμα που θα διαδεχθεί το PEPP.

*Ενισχυμένα ποσά για επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP που λήγουν προς την Ελλάδα, το οποίο συμβαδίζει με πληροφορίες και δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα.

Η JP Morgan υπολογίζει, ότι από τον Μάρτιο του 2020, η ΕΚΤ θα προχωρά σε καθαρές αγορές ελληνικών ομολόγων ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ τον μήνα.  Επίσης, ο μηνιαίος ρυθμός αποπληρωμών του PEPP το 2021 διαμορφώνεται γύρω στα 15 δισ. ευρώ. Μία δέσμευση της ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα, στρέφοντας μέρος από τις συνολικές ροές των ποσών από ομόλογα που λήγουν προς τους ελληνικούς τίτλους.

Στο μεταξύ και στο μέτωπο της προσφοράς, προβλέπουν ότι η Αθήνα θα εκδώσει ομόλογα μόλις 10-12 δισ. ευρώ το 2022 (με αποπληρωμές ομολόγων 3 δισ. ευρώ μέσα στο έτος). Με βάση την πρόβλεψη αυτή, ακόμα και εάν η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα κάτω του 1 δισ. ευρώ τον μήνα, αυτό θα είναι αρκετό για να καλύψει όλη την προσφορά ελληνικών τίτλων του 2022, υπολογίζει η JP Morgan.

Και την ίδια στιγμή, ο οίκος τονίζει ότι η Αθήνα διατηρεί ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας (άνω των 30 δισ. ευρώ), το οποίο της δίνει την ευελιξία να μείνει εκτός της αγοράς στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το χειρότερο πιθανό σενάριο, της μη στήριξης από την ΕΚΤ μετά το PEPP.

«Επομένως, παραμένουμε σε γενικές γραμμές εποικοδομητικοί απέναντι στην Ελλάδα, με δεδομένες τις ελκυστικές αποτιμήσεις, την πρόβλεψή μας για συνεχιζόμενη στήριξη από την ΕΚΤ, τις εποικοδομητικές μακροοικονομικές προοπτικές και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον», συμπεραίνουν οι αναλυτές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here