Οριακή ήταν η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου.
Αυτό προέκυψε από την δημοσιοποίηση χθες, των πρακτικών της συνεδρίασης των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου με τις ενστάσεις των “περιστεριών” να μην εισακούγονται τελικά από τα “γεράκια” με συνέπεια την 10η διαδοχική αύξηση (κατά 0,25%) στο (βασικό) 4%.
Οι μετριοπαθείς του συμβουλίου, προειδοποίησαν για τον κίνδυνο επανάληψης του λάθους του 2011 (όταν ο Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε υποκύψει στις πιέσεις του Βερολίνου και αύξηση 2 φορές σε 4 μήνες τα επιτόκια, με τις γνωστές συνέπειες…) χωρίς να εισακουσθούν.
Οπως φάνηκε από τα πρακτικά για την νέα αύξηση η απόφαση ήταν οριακή κυριολεκτικά στην παράταση…
Μένει να φανεί στην επικείμενη συνεδρίαση-25-26 Οκτωβρίου, στην Αθήνα– εάν για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος θα χρειαστεί να πάνε οι δύο ομάδες στα πέναλτυ.
Και εάν ναι, αυτή τη φορά να  κερδίσουν  τα doves vs hawks…
  •  “Με βάση το μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, τα μέλη [του Δ.Σ.] υπογράμμισαν ότι η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων ή παύση ήταν πολύ κοντά”, σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Οι αξιωματούχοι που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης έδωσαν έμφαση

  • “στα πολύ υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και στο γεγονός ότι μια αύξηση των επιτοκίων θα έδειχνε την ισχυρή αποφασιστικότητα του Δ.Σ. για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%”.

Άλλα μέλη του Δ.Σ. προτίμησαν τα επιτόκια να μείνουν αμετάβλητα, επισημαίνοντας

  • “ότι τα διαθέσιμα στοιχεία από τον Ιούλιο, σε γενικές γραμμές, δεν υποστήριζαν άλλη μια αύξηση”

καθώς η οικονομία είχε αποδυναμωθεί και ο πληθωρισμός ήταν σε τροχιά να επιστρέψει στον στόχο μέχρι το τέλος του χρονικού ορίζοντα προβολής.

  • “Τα μέλη αυτά σημείωσαν επίσης ότι μεγάλο μέρος του αντίκτυπου από τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχει περάσει στην οικονομία”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ