Με κεντρικό θέμα τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και τον… συναγερμό που έχει σημάνει στη Φραγκφούρτη, κυκλοφορεί το Τεύχος 777 της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΧΡΗΜΑ Week. Στο τεύχος αυτό οι συνδρομητές μας θα διαβάσουν προβλέψεις αναλυτών για τις διεθνείς αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών, την αξία των ελεύθερων ταμειακών ροών, το επιχειρηματικό παρασκήνιο σε μία.. παράσταση για δύο και ένα Quiz, καθώς επίσης θα ενημερωθούν για όσα συμβαίνουν κάθε εβδομάδα “Πίσω από το Ταμπλό” & στα “Ενδότερα του Χ.Α.”.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑ WEEK

Alert στην ΦρανκφοΥρτη

 

 

Η πρόσφατη απόφαση, δια χειρός Κριστίν Λαγκάρντ να θεωρηθούν επιλέξιμα ακόμη και ομόλογα που δεν διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα ήταν μία κόντρα κίνηση στην διαχρονική πολιτική της Φρανκφούρτης. Κατέδειξε, πως θα ληφθούν αποφάσεις πρωτοφανείς προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση, κυρίως να διαμορφωθεί ένα πλέγμα προστασίας στον κίνδυνο να επανέλθει η πανδημία και να οδηγηθεί, εκ νέου, σε lockdown ένα μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο συμβούλιο της ΕΚΤ- την Πέμπτη- επανεπιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Κριστίν Λαγκάρντ να “κάνει ότι χρειαστεί”.

Ούτως ή άλλως στην Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, παρακολουθώντας μέρα με τη μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα την κατάσταση ξεχωριστά για κάθε εθνικό σύστημα αλλά και συνολικά. Η Γαλλίδα οικονομολόγος έχει “πάρει το όπλο” της, από τις αρχές Απριλίου θεωρώντας πως για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας από τον Covid-19 απαιτούνται- τουλάχιστον- 1,5 τρισ ευρώ, σε αντίθεση με τα peanuts που αποφασίζουν οι της Κομισιόν. Αλλωστε ήταν η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ, όταν στην Σύνοδο Κορυφής προειδοποίησε, πως “ενεργούν πολύ αργά, για τόσα λίγα”. Και αυτό, μόλις ένα 24ωρο μετά την πρωτόγνωρη κίνηση να χαρακτηρίσει επιλέξιμα όλες ανεξαιρέτως τις εκδόσεις χρέους.

Εδώ και εβδομάδες (από τα μέσα Μαρτίου) η Κριστίν Λαγκάρντ στέκεται όλο και πιο απέναντι από την γραμμή του Βερολίνου, σε σημείο που τα εγκωμιαστικά λόγια του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε (την περίοδο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΚΤ) να έχουν ξεχαστεί εντελώς. Τότε, ο πρώην “τσάρος” της γερμανικής οικονομίας είχε εκφράσει την προσδοκία πως η πάλαι ποτέ ομόλογος του (στο υπ.Οικ. της Γαλλίας) θα εφαρμόσει μία πολύ λογική νομισματική πολιτική, που θα σέβεται τα όρια εντολής της ΕΚΤ.

Ενθερμος επικριτής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, των αρνητικών επιτοκίων, των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων “αντίπαλος” της λογικής whatever it takes του Μάριο Ντράγκι ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας βλέπει την Γαλλίδα οικονομολόγο να ακολουθεί ακριβώς την γραμμή του Ιταλού τραπεζίτη. Στην Φρανκφούρτη γνωρίζουν πολύ καλά, πως εάν δεν ακολουθήσουν δραστική πολιτική ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος το οικοδόμημα θα δοκιμασθεί συθέμελα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Για αυτό είναι σχεδόν μονόδρομος η κατεύθυνση που έχουν χαράξει, τουλάχιστον όσο το Βερολίνο δεν “βαζει νερό στο κρασί του…” και οι Βρυξέλλες αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μία κοινά αποδεκτή και αποτελεσματική λύση.

Ετσι μέχρι τώρα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μένει ενεργό και διευρυμένο μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά με την ευελιξία να επεκταθεί για όσο χρειαστεί και εντός του 2021. Η συζήτηση για την δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ή εθνικών bad bank που θα αναλάβουν τα στοιχεία παθητικού που δημιουργούνται εξ΄αιτίας της πρωτοφανούς κρίσης έχει ξεκινήσει, υποστηρίζεται δε ένθερμα από τον επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού, Αντρέα Ενρια, θεωρείται ως μία καλή λύση από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

 


Η συνδρομητική ηλεκτρονική εφημερίδα ΧΡΗΜΑ Week κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, με αξιόπιστη πληροφόρηση και σε βάθος ανάλυση των οικονομικών, επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών εξελίξεων από την έμπειρη δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού ΧΡΗΜΑ και του portal banks.com.gr και αποστέλλεται δωρεάν.

Για να γραφτείτε συνδρομητής αρκεί να στείλετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας (Όνομα, Επώνυμο, e-mail) στο hrimaweek@ethosmedia.eu.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here