Επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της αγοράς η ΕΚΤ με νέα αύξηση επιτοκίων αλλά μικρότερη αυτή τη φορά κατά 0,25%. Σχετικά υπήρχε ανάλυση του banks.com.gr νωρίτερα όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν:

“Νέα αύξηση επιτοκίων αλλά μικρότερη 0,25% σήμερα από την ΕΚΤ στο 3,25% και πιθανή στάση για να μετρηθούν οι επιπτώσεις από τις συνεχείς αυξήσεις αναμένουν οι αγορές, μετά από ανάλογη κίνηση της Fed χθες.

Φυσικά είναι άγνωστο τι θα αποφασίσουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες της ΕΚΤ, αλλά οι ενδείξεις με μείωση του πληθωρισμού που πάντως παραμένει ψηλά σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στην οικονομία και τις τράπεζες οδηγούν προς αυτό το συμπέρασμα με τη Fed να έχει ήδη επιλέξει αυτό το δρόμο.

Ήδη η τελευταία έκθεση της ΕΚΤ σε 158 ευρωτράπεζες διαπιστώνει ότι ήδη οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν επηρεαστεί από τα υψηλά επιτόκια όπως και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ευρώπη. Επίσης αν και οι τράπεζες ακόμα κερδίζουν από τις αυξήσεις επιτοκίων, οι θετικές επιπτώσεις αρχίζουν και αντισταθμίζονται σταδιακά από αρνητικές επιπτώσεις μεταξύ των οποίων οι καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις, η μείωση του δανεισμού και η πτώση ρευστότητας και κερδοφορίας  των τραπεζών”.

Περισσότερα https://banks.com.gr/ekt-perimenoun-agores-simera-deichnei-erevna-gia-sysfiksi-stis-evrotrapezes/