Η ΕΚΤ το συζητά και όπως όλα δείχνουν, έρχεται το επίσημο ψηφιακό ευρώ το οποίο θα γίνει νόμιμο χρήμα στην Ευρωζώνη, αν η ΕΚΤ το αποφασίσει. Σχετικές δηλώσεις έκανε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιταλός Fabio Panetta, ο οποίος βλέπει πιθανό το ψηφιακό ευρώ και μάλιστα δήλωσε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί εντός της ερχόμενης διετίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Panetta δήλωσε: «Είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα, αυτό θα εξεταστεί τους επόμενους 24 μήνες». Προειδοποίησε πάντως ότι η αιγίδα νομιμότητας της ΕΚΤ στο ψηφιακό ευρώ, δεν είναι βέβαιη.

Η αποδοχή Κεντρικών Τραπεζών θα έδινε ενδεχομένως στα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από αυτές ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων μορφών ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ευρώπη, οι οποίες επί του παρόντος δεν αναγνωρίζονται ως νόμιμο χρήμα και επομένως δεν είναι σταθερά διαθέσιμες στους καταναλωτές ως μέθοδος πληρωμής.

Εάν η ΕΚΤ καταφέρει να κάνει το ψηφιακό ευρώ της οικονομικά αποδοτικό και να εγγυηθεί τη χρηστικότητά του, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει μια ευρύτερη υιοθέτηση. Ο Panetta δεν συμφωνεί με τα επιχειρήματα ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα είναι «περιττό» ανάμεσα σε άλλες εναλλακτικές λύσεις, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα διασφαλίσει ότι είναι αρκετά ελκυστικό ώστε να δώσει κίνητρα για τη χρήση του.

Στο μεταξύ η επικεφαλής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Elvira Nabiullina συμφώνησε με τον Panetta. «Θεωρούμε ότι ένα ψηφιακό νόμισμα θα έχει τη βάση νόμιμου χρήματος – θα είναι υποχρεωτικό για τους εμπόρους», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here