Ελληνικά ομόλογα αξίας 29,39 δις ευρώ, έχει αγοράσει τους τελευταίους 17 μήνες η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP και στο διάστημα αυτό μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουλίου 2021, έχει ξεπεράσει με τις αγορές της, την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ.

Συγκεκριμένα ο ΟΔΔΗΧ έχει εκδώσει αυτούς τους 17 μήνες ομόλογα αξίας 21 δις ευρώ και η ΕΚΤ υπερκάλυψε το ποσό αυτής της προσφοράς με συνολικές αγορές της κατά 1,4 φορές. Το αποτέλεσμα είναι η ΕΚΤ να κατέχει σχεδόν το 45% των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία και φθάνουν τα 64,4 δις ευρώ συνολικά.

Το αποτέλεσμα είναι ασφαλώς το μεγάλο ράλι που σημειώνουν τα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα ρεκόρ τα οποία ευνοούν το δανεισμό της χώρας με πολύ φθηνά επιτόκια. Ταυτόχρονα η ΕΚΤ χαρίζει ρευστότητα στους αγοραστές των ελληνικών ομολόγων δηλαδή στις ελληνικές και ξένες τράπεζες ή άλλους θεσμικούς που τα έχουν αγοράσει.

Ας σημειωθεί ακόμα ότι η ΕΚΤ έχει βάσει του προγράμματος PEPP απόθεμα 7,8 δις ευρώ για αγορές ελληνικών ομολόγων μέχρι το επόμενο οκτάμηνο οπότε θα λήξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αλλά ας μη θεωρηθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι οι κερδισμένοι του προγράμματος. Μόλις το 1/42 του συνολικού ποσού που διέθεσε η ΕΚΤ δαπανήθηκε για ελληνικά ομόλογα και μόλις το 1/70 του ποσού που απομένει θα διατεθεί για ελληνικά ομόλογα.

Σε απόλυτους αριθμούς οι πραγματικοί κερδισμένοι είναι οι μεγάλες οικονομίες και οι μεγάλοι δανειζόμενοι σε Γαλλία Ιταλία και Γερμανία, καθώς οι συνολικές αγορές τίτλων της ΕΚΤ μέσω του PEPP, φτάνουν πλέον τα 1,26 τρισεκατομμύρια ευρώ με περίπου 540 δις ευρώ να απομένουν για την εξάντληση του προγράμματος των 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΚΤ προχώρησε σε σημαντικά αυξημένες αγορές ομολόγων αυτό το τρίμηνο καθώς διαμορφώθηκαν στα 87,557 δις ευρώ σε μηνιαίο επίπεδο τον Ιούλιο και στα 167,724 δις ευρώ το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι αγορές αναμένουν συνέχεια της στήριξης της ΕΚΤ για την Ελλάδα που θα παραμείνει σε καθεστώς ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here