Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023, που πραγματοποιείται για 9η χρονιά από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι: «H πόλη που ονειρεύομαι: Smart City». Μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, παρουσιάζοντας ρομποτικές λύσεις που αναβαθμίζουν τις πόλεις μας και βελτιώνουν την καθημερινότητα. Ταυτόχρονα με τον διαγωνισμό, διεξάγονται και δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης προπονητών και ομάδων.

Μέσω του διαγωνισμού, οι μαθητές γνωρίζουν καλύτερα τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, αναπτύσσοντας STEM δεξιότητες σε ένα περιβάλλον που προωθεί τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων. Οι 13 περιφερειακοί διαγωνισμοί του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 ξεκινούν στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου 2023 στο κλειστό γήπεδο του Κολλεγίου Αθηνών. 

Με αφορμή την έναρξη του φετινού διαγωνισμού, ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών & Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά: «Τα άτομα με ψηφιακές δεξιότητες και γνώση της πληροφορικής και των αυτοματισμών είναι εκείνα που θα οδηγήσουν την ψηφιακή κοινωνία στο μέλλον. Οι έξυπνες πόλεις, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το IoT είναι ήδη εδώ, και υπάρχει αυξημένη ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες ICT και πληροφορικής. Στον Όμιλο ΟΤΕ επενδύουμε συστηματικά στην τεχνολογική κατάρτιση των νέων της χώρας μας, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας και τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους.» 

«Μαθητές όλων των ηλικιών, από το δημοτικό μέχρι το λύκειο, εκπαιδεύονται στην τεχνολογία, στη μηχανική και στη ρομποτική, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και εξελίσσουν πρακτικά τις δεξιότητές τους στις φυσικές επιστήμες. Μέσω της προσπάθειάς μας να γνωρίσουν περισσότεροι μαθητές και εκπαιδευτικοί τη ρομποτική και τη μεθοδολογία STEM, δημιουργείται μια πολλά υποσχόμενη γενιά, που θα έχει τα κατάλληλα εφόδια για να συμβάλλει ενεργά στη σύγκλιση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες», δήλωσε ο κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, Πρόεδρος του WRO Hellas.

 Η COSMOTE, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον WRO Hellas για τη διάδοση του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής, έχει υποστηρίξει 9 Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με περισσότερες από 37.000 συμμετοχές μαθητών και ενημερωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, με περισσότερες από 8.500 συμμετοχές. Επίσης, έχει διαθέσει δωρεάν περισσότερα από 850 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε σχολεία, ενώ έχει δημιουργήσει και τις πρώτες ταινίες στην Ελλάδα με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και The Real Robokids. Μέσα από τις ταινίες, έγινε πιο γνωστή η εκπαιδευτική ρομποτική, και σημειώθηκε σημαντική αύξηση συμμετοχών στους πανελλήνιους διαγωνισμούς. Συνολικά, υπολογίζεται ότι έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 200.000 μαθητές και καθηγητές.  

Στρατηγική προτεραιότητα βιώσιμης ανάπτυξης της COSMOTE είναι η πραγματοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών, που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο. Γιατί ένας κόσμος που η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.