του Λυκούργου Αντωνόπουλου, διευθυντή Πωλήσεων ICT, Όμιλος ΟΤΕ

Μια πόλη ορίζεται ως «έξυπνη» όταν υιοθετεί πρωτοβουλίες προκειμένου να γίνει τόπος καινοτομίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης, βελτιωμένης ποιότητας ζωής, ψηφιακής και συμμετοχικής διακυβέρνησης. Ένας τόπος ενεργειακά αποδοτικός, με δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξη και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. 

Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) και το Internet of Things (IoT), μια έξυπνη πόλη μπορεί να παρέχει γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες ψηφιακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης στους πολίτες της σε τομείς όπως η υγεία, η στέγαση, ο πολιτισμός, η ασφάλεια, η μετακίνηση κ.ά., να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να εξοικονομήσει πόρους με τη χρήση αισθητήρων, έξυπνων μετρητών και δικτύων. 

Οι έξυπνες πόλεις δημιουργούν, επίσης, τις προϋποθέσεις για την κοινωνική ένταξη και συμμετοχή των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χρησιμοποιώντας εργαλεία crowdsourcing και ψηφιακές πλατφόρμες δήλωσης προβλημάτων, υποβολής γνώμης κ.ο.κ., πριν τη λήψη αποφάσεων. Ο ανοιχτός διάλογος επιτρέπει στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις και τις ανάγκες τους ενώ, παράλληλα, δίνει στις αρχές την ευκαιρία να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους στις πραγματικές ανάγκες της κοινότητας. 

Επενδύοντας συστηματικά στο ΙCT εδώ και μία δεκαετία, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει αποκτήσει ισχυρή τεχνογνωσία και έχει εξειδικευτεί στην υλοποίηση έργων Smart Cities. Μερικές από τις λύσεις COSMOTE είναι η Έξυπνη Διαχείριση Απορριμμάτων, ο Έξυπνος Φωτισμός, η Έξυπνη Στάθμευση, η Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων και η Έξυπνη Διαχείριση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. 

Συνεργαζόμαστε με δήμους σε ολόκληρη τη χώρα, παρέχοντάς τους εξειδικευμένες λύσεις, παραμετροποιημένες σύμφωνα με τις κατά τόπους ανάγκες, ενώ παραμένουμε δίπλα τους σε κάθε βήμα μέχρι την ολοκλήρωση των έργων. Χαρακτηριστικά είναι τα έργα Έξυπνης Στάθμευσης για ανθρώπους με αναπηρία στα Χανιά, Έξυπνης Διαχείρισης Υδάτων στη Μονεμβασιά, Έξυπνης Διαχείρισης της Κίνησης στο πεζοδρομημένο κέντρο της Λάρισας και Έξυπνης Διαχείρισης Ενεργειακής Κατανάλωσης στην Πάτρα και τον Άγ. Δημήτριο. 

Άλλα παραδείγματα εφαρμογής λύσεων Έξυπνων Πόλεων είναι το προηγμένο σύστημα διαχείρισης προορισμού για υπηρεσίες e-tourism στον Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ψηφιακή πλατφόρμα έξυπνης διακυβέρνησης για την ενίσχυση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στον Δήμο Πειραιά. 

Σημειώνεται ότι το Internet of Things βασίζεται σε γρήγορα και αξιόπιστα δίκτυα. Ως Όμιλος OTE, επενδύουμε στη συνεχή επέκταση και αναβάθμιση των δικτυών μας FTTH, 5G, αλλά και Narrow Band IoT, για την εξασφάλιση μαζικής συνδεσιμότητας και ταχύτητας στην επικοινωνία.

Το μέγεθος, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Ομίλου ΟΤΕ τον καθιστούν συνεργάτη επιλογής για κάθε δημοτική αρχή και κάθε οργανισμό που, μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις, επιθυμεί να ενισχύσει την ποιότητα ζωής και να χτίσει ένα βιώσιμο μέλλον.

Από το αφιέρωμα Smart Cities του περιοδικού ΧΡΗΜΑ (Γ. Λεοντάρης)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here