Φινάλε σε μια πολύκροτη υπόθεση που τάραξε τα “ήσυχα νερά” της ζωής του Θεσσαλικού κάμπου έδωσε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας πριν περίπου μια βδομάδα.
Την τύχη να βρεθεί στη θέση του θύματος και στην ανάγκη νομικής υπεράσπισής είχε γνωστός Καρδιτσιώτης δικηγόρος, ο οποίος εξαπατήθηκε από «χρηματιστή», χάνοντας το ποσό των 187.000 χιλιάδων ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο ευρηματικός κύριος με εξειδίκευση στο Χρηματιστήριο Παραγώγων της Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατάφερε να κερδίσει τη εμπιστοσύνη του Θεσσαλού νομικού, πείθοντας τον για ποσοστό κέρδους που θα ξεπερνούσε το 20% ενώ παράλληλα υποσχόταν επιστροφή χρημάτων επένδυσης μέσα σε λίγες ημέρες. Η υπόσχεσή του δεν τηρήθηκε και ο λόγος του αποδείχτηκε πομφόλυγας και εφιάλτης για τις προσδοκίες του δικηγόρου.
Μολονότι ο καιρός περνούσε, ο master της απάτης «χρηματιστής» πετύχαινε να κερδίζει χρόνο, παρέχοντας εγγυήσεις ότι διέθετε πλούτο και φορτωμένο χαρτοφυλάκιο καταθέσεων.
«Όσο περνούσε ο καιρός δεν είχα πάρει ούτε καν κωδικό και όταν πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα κατάλαβα πως την πάτησα λόγω άγνοιας» κατέθεσε ο δικηγόρος, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Τελικά ο «χρηματιστής» τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλάκισης, ποινή μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως. Σύμφωνα με τα λεχθέντα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο νομικός ισχυρίστηκε πως εξαρχής ο κατηγορούμενος εμφανιζόταν ως ειδήμων των αγορών και πως διέθετε άριστη εξειδίκευση στον τομέα των Παραγώγων. Παρά το γεγονός πως η υπερασπιστική γραμμή του κατηγορουμένου έλεγε πως η διαφορά ήταν αστική, αξίζει να σημειωθεί πως το δικαστήριο συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση.
Το «μωσαϊκό» με τις απάτες επιτήδειων Λαρισαίων «χρηματιστών» που «δαγκώνουν» ανυποψίαστους επενδυτές
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο περιστατικό απάτης έρχεται να ταράξει την τοπική κοινωνία της Λάρισας όμως. “Χρυσές ευκαιρίες” έγιναν μέσα σε μια νύχτα η αγχόνη στα όνειρα Λαρισαίων, διαψεύδοντας τις ελπίδες και τα όνειρά τους για κέρδη.
Πριν δυο χρόνια περίπου στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας μια σειρά από περιπτώσεις απατών εκδικάστηκαν με κατηγορούμενο έναν 47χρονο, ο οποίος σε διάστημα δύο ετών έπεισε αρκετούς πολίτες για τις χρηματοοικονομικές του γνώσεις και εμπειρίες και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να τους αποσπάσει περίπου 800 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τα όσα τότε υποστηρίχθηκαν στο δικαστήριο. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως σε όλες τις περιπτώσεις, ο κατηγορούμενος μιλούσε για επενδύσεις που θα λάβουν χώρα στο εξωτερικό, πως τα κεφάλαια που «επένδυε» θα έφερναν εγγυημένα κέρδη, κάνοντας λόγο ακόμη και για την τράπεζα του Βατικανού.Έπειθε τα περισσότερα θύματά του πως αν επένδυαν σε μετοχές της εταιρίας, θα είχαν απόδοση 10% τριμηνιαίως και 40% ετησίως, ότι το κεφάλαιο που θα επένδυαν ήταν εξασφαλισμένο 100% στο Λονδίνο.
Οι υποθέσεις εξαπάτησης
Οι υποθέσεις που κατάφερε ο εξπέρ χρηματιστής να υπεξαιρέσει χρήματα πολλές. Σε μια περίπτωση ζημίωσε έναν Λαρισαίο με το ποσό των 42 χιλιάδων ευρώ. Σε μια άλλη περίπτωση έπεισε άλλο Λαρισαίο για μια τράπεζα στην Ελβετία. Πίστεψε πως ο κατηγορούμενος είχε γνωριμίες με διαχειριστές ομοειδών κεφαλαίων στο εξωτερικό που του έδιναν τη δυνατότητα να γνωρίζει εκ των προτέρων τη διαμόρφωση των ισοτιμιών, ότι η ως άνω εταιρία και κατ’ επέκταση τα προς επένδυση καταβληθέντα χρήματα είναι ασφαλισμένα στην Αγγλία. Συνολικά του πήραν 150 χιλιάδες ευρώ. Ένας άλλος πείστηκε για μια τράπεζα στη Δανία και πως ο κατηγορούμενος δίδοντας εντολές αγοράς και πώλησης παρακολουθώντας τις ισοτιμίες των νομισμάτων, σε συνεργασία με άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του, θα έφερνε μεγάλο κέρδος. Αυτό του στοίχισε πάνω από 160 χιλιάδες ευρώ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2011 είχε ερευνήσει καταγγελίες εις βάρος του και του επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος αργότερα διέφυγε στο εξωτερικό όπου συνελήφθη με διεθνές ένταλμα της Ιντερπόλ. Στα τέλη του 2017 είχε καταδικαστεί στη Λάρισα σε 8 χρόνια κάθειρξη για άλλη περίπτωση απάτης, ενώ στις αρχές του 2018 το Εφετείο Κακουργημάτων του επέβαλε τρεις διαφορετικές ποινές κάθειρξης, 7 ετών η κάθε μία, για ισάριθμες απάτες.