Το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης με τίτλο: «Σε σταυροδρόμι το μέλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Αναγκαιότητα άμεσων μεταρρυθμίσεων για αναπτυξιακή ώθηση» αποσκοπεί στην καταγραφή των εξελίξεων που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin23 διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr

Στο IV πάνελ του 4ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, παρουσία διεθνών θεσμικών παραγόντων, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλισης, ενώ παρουσιάστηκε μία σύντομη εμπειρική ανάλυση από την πλευρά των εποπτικών αρχών γύρω από ζητήματα “πράσινων” προϊόντων, greenwashing πρακτικών, ψηφιοποίησης κτλ.

Στο Panel ΙV με τίτλο: «Εξελίξεις στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλισης – Εμπειρική ανάλυση από την πλευρά των εποπτικών αρχών»

Συντονιστής ήταν ο κ.: Panayiotis Elia, Policy Advisor on Pension & Financial Affairs, AEIP – The European Association of Paritarian Institutions
και Ομιλητές:
  • Petra Hielkema
    Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟPA)
  • Βασιλική Λαζαράκου, Διδ. Νομικής
    Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του Δ.Σ. της ESMA και της IOSCO, Μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ
  • Henk Becquaert
    Member of the Management Committee of the FSMA
  • Panayiotis Elia
    Policy Advisor on Pension & Financial Affairs, European Association of Paritarian Institutions (AEIP)

Η κα. Petra Hielkema τόνισε ότι η βιωσιμότητα είναι κομβική στην ατζέντα της EIOPA και αποτελεί προτεραιότητα.

“Υπάρχουν μερικά ερωτήματα που εγείρονται για το πως μπορούμε να ανταποκριθούμε. Κάναμε μια πρόσφατη έρευνα και είδαμε ότι μόνο το 2,6% των προϊόντων είναι green. Ως εποπτική αρχή συντάσσουμε νεότερη οδηγία, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αυτό το σημείο. Θα διαχωρίσουμε πως πουλάς κάτι ως “πράσινο”, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το κομμάτι καθώς είναι κάτι που μας απασχολεί, χρειαζόμαστε τον ακριβή ορισμό. To Digital Operational Resilience Act (DORA) είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Έχουμε τους κανονισμος και οριζόντια προσεγγιση με τους κανονισμούς που αφορούν στην τεχνολογία. Ως EIOPA πρέπει να αναγνωρισουμε ότι χρειαζεται να επιμορφώνουμε τους πάντες και πρέπει να συνεργαστούμε και με άλλες αρχές. Ήδη ασχολούμαστε και επιβλέπουμε θέματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και την ανθεκτικότητα”.

Η κα. Βασιλική Λαζαράκου τόνισε ακολουθείται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και πως στην Ελλάδα έχει γίνει εξαιρετική δουλειά πάνω στην ερμηνεία θεμάτων.

“Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την αγορά. Κάναμε καμπάνιες ώστε όλοι να γνωρίζουμε για το τι ακριβώς μιλάμε, οργανώνουμε συνέδρια για τη βιωσιμότητα, ενώ μέσω του σάιτ μας ενημερώνουμε για τους στόχους. Προσπαθούμε να εκπαιδευτούμε και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες των εξελίξεων. Έχουμε δημιουργήσει επιτροπή που ασχολείται με θέματα βιωσιμότητας. Είναι σημαντικό να δούμε τι περεταίρω καθοδήγηση χρειάζεται από την πλευρά μας. Στο θέμα βιωσιμότητας δεν υπάρχει κοινός ορισμός για την greenwashing είναι σημαντικό να δούμε τι σημαίνει και πως πρπεει να αντιμετωπιστεί. Τι είναι πράσινο και τι αθέλητο. 

Οι αγορές αλλάζουν δραματικά γιατί αξιοποιούν την τεχνολογία Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να εστιάσουμε στις εταιρίες fintech και να στηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για αυτές. Έχουμε αντιληφθεί που πρέπει να εστιάσουμε, έχουμε πάρει μέτρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας, θα αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούμε σε ψηφιοποιημένο περιβάλλον. Σε διεθνές επίπεδο περιμένουμε τις οδηγίες που θα εφαρμοστούν και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Ο κ. Henk Becquaert παρέθεσε παραδείγματα από το Βέλγιο και τόνισε ότι το DORA δημιουργεί ένα πλαίσιο, αλλά ο κίνδυνος (τεχνολογικός) υπήρχε από πριν. “Τώρα τα πράγματα γίνονται πιο τυποποιημένα αλλά οι περισσότερες εταιρίες και διαχειριστές το έχουν υπόψιν τους. Εμείς δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο για τους κινδύνους που λέει τι πρέπει να γίνει για να υπάρχει αξιολόγηση κινδύνου, υπάρχει ένας κατάλογος πραγμάτων. Θα προσαρμοστούμε στους νέους κανονισμούς ώστε όλα να είναι ξεκάθαρα.

Στο Βέλγιο έχουμε μικρά ταμεία και αυτά οργανώνονται με ισότητα εργοδότη εργαζομένου. Είναι σαφές ότι όταν μιλάμε για αυτό το σχήμα οργάνωσης εννοούμε την κοινωνική και εταιρική ευθύνη. Πρέπει να εφαρμόζονται κάποιοι βασικοί κανόνες.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν εάν ένα προϊόν είναι “πράσινο”. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ακόμη δουλεύουμε σε έναν σκοτεινό κόσμο. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Χρειάζεται προσοχή.

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ