Οι βασικοί μέτοχοι της WIND, η Golden Tree Asset Management – GTAM και η Cyrus Capital Partners που ελέγχουν ποσοστό συνολικά 95% αποφάσισαν να μην προχωρήσουν προς το παρόν στην πώληση μέρους της συμμετοχής τους για να αποκομίσουν άμεσα κεφαλαιακά οφέλη.
Θα εισπράξουν το μέρισμα (επιστροφή κεφαλαίου) των 225 εκατ. ευρώ και θα περιμένουν …καλύτερες μέρες και καλύτερες αποτιμήσεις για την WIND που να προσεγγίζουν την επιθυμητή αξία του 1 δισ Ευρώ.
Η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της Wind συντελέστηκε έπειτα από δανεισμό ύψους 525 εκατ. ευρώ, μέσω κοινής ομολογιακής έκδοσης. Εξ αυτών τα 275 εκατ. ευρώ αξιοποιήθηκαν στην αναχρηματοδότηση προγενέστερου κοινού ομολογιακού δανείου και 225 εκατ. ευρώ δόθηκαν στους μετόχους. Απέμειναν 25 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ενώ αν συνυπολογιστούν μια ανακυκλούμενη πίστωση ύψους 75 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης, σημαίνει ότι απομένουν 150 έως 170 εκατ. ευρώ στα ταμεία της επιχείρησης προς αξιοποίηση.
Οι μη δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο διαδικασίας που «έτρεξε» η JP Morgan, δεν ικανοποιούν τους βασικούς μετόχους της WIND και γι αυτό επέλεξαν να μη ζητήσουν δεσμευτικές προσφορές. Eνδιαφέρον για την απόκτηση της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης εκδηλώθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- από τουλάχιστον τρία επενδυτικά σχήματα (Providence, BC Partners και Warburg Pincus).
- Γίνεται πλέον φανερό ότι οι εξελίξεις στις δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες (WIND και Forthnet) συνδέονται άμεσα και υπογείως.
- H WIND μέσω της μητρικής της εταιρείας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με 21,05%
Εντελώς διαφορετική θα είναι η αποτίμηση της Wind αν στην τηλεπικοινωνιακή αγορά μείνουν τρεις εταιρείες. Αν δηλαδή, π.χ. η Forthnet εξαγοραστεί τελικά από την Alter Ego του επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη και αμέσως μετά το τηλεπικοινωνιακό της τμήμα συγχωνευτεί με την WIND.