Οι νέες αντικειμενικές αξίες από την 1η Ιανουαρίου του 2019 «θορύβησαν» όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους φορολογούμενους, οι οποίοι έσπευσαν στα συμβολαιογραφεία για να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις στα ακίνητά τους.

Το 2018 σημειώθηκε έκρηξη στις αγοραπωλησίες ακινήτων και ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες ενεργοποιήθηκάν από την Πρωτοχρονιά για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης οδήγησαν χιλιάδες φορολογούμενους στα γραφεία συμβολαιογράφων με τα περισσότερα συμβόλαια να υπογράφονται στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Περισσότερα από 20.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια πέρυσι. Μόνο στο δήμο Αθηναίων όπου κυριαρχεί το φαινόμενο Airbnb, έγιναν 5.804 μεταβιβάσεις εκ των οποίων 4.563 είναι διαμερίσματα.

Οι αυξημένες μεταβιβάσεις ζέσταναν και τα ταμεία του Δημοσίου.

Τα αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 οι φόροι από τις μεταβιβάσεις ακινήτων ανήλθαν σε 308 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 32,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Τον Νοέμβριο οι εισπράξεις από τον φόρο μεταβίβασης αυξήθηκαν κατά 62,5%, ενώ τον Οκτώβριο χτύπησαν «κόκκινο» και έφθασαν στο 70,64% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here